Skip to main content

Het verhaal van Nederland

"Het verhaal van Nederland" vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt.

Het project bestaat uit een 10-delige televisieserie voor NPO 1, met Daan Schuurmans als verteller. Een reeks podwalks: tien historische wandelverhalen op verschillende locaties in Nederland, te beluisteren via de Het verhaal van Nederland podwalk app. Een online kinderserie voor Zapp.nl, gepresenteerd door Nizar El Manouzi, die aan de hand van fragmenten uit de NPO 1-serie en leuke visuals het verleden tot leven brengt. En een podcast over bijzondere figuren uit onze geschiedenis, met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten. Ook verschijnt er een boek bij Het verhaal van Nederland. Heeft Schooltv een In de klas-versie van de serie ontwikkeld speciaal voor het Voortgezet Onderwijs. En geeft NPO Kennis achtergrondinformatie bij de onderwerpen uit de serie.

Het verhaal van Nederland op tv
In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland, vanaf 2 februari om 20.30 uur op NPO 1, neemt acteur en verteller Daan Schuurmans je mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. Zijn rol als verteller maakt dat hij elke plek van betekenis bezoekt en soms midden in het drama opduikt. Daarnaast wordt zijn vertelling gecombineerd met het commentaar van deskundigen.

In aflevering 1 komen de eerste boeren vanuit het Midden-Oosten via Zuid-Oost Europa naar Zuid-Limburg. Vanwege hun versierd aardewerk noemen we ze nu de Bandkeramiekers. Mooie en leerzame serie met in aflevering 1 o.a. opnames aan de Maas in Meers.

Kijk hier >