Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content
Paul Mennens, Beek

Nieuw boek: Rode zakdoek, bus stopt

  • Afbeeldingen: Doorstart TV, Limburgs Museum (embedded) ©

Nieuw boek Paul Mennens over de EBAD, de LTM en 200 andere autobusondernemingen in Zuid-Limburg

”Bushaltes had je in die tijd nog niet. Je reed als het ware op de bonnefooi. Als een chauffeur onderweg iemand in zijn zondagse kleren zag lopen, werd gestopt, aangezien men verwachtte dat deze persoon ergens heen moest. Cafés werden automatisch halteplaatsen. Als een van de cafégasten per bus vervoerd wilde worden, hing hij een rode zakdoek uit het raam, als teken voor de buschauffeur, dat hij even stoppen moest. Heerlijke tijden waren dat”, vertelde Lei Collard in 1973 toen hij zijn 50-jarig jubileum als buschauffeur vierde.

EBAD, lijnbus van Lindenheuvel naar Sanderbout (Foto Limburgs Museum, embedded)

Honderd jaar geleden begon het openbaar vervoer per autobus aan een opmars in Zuid-Limburg. In bijna ieder dorp kocht iemand een bus en verzorgde het vervoer naar stad, dorp of steenkoolmijn. De bewoners maakten gebruik van de eerste geregelde lijndiensten en dagelijks reisden duizenden mijnwerkers per autobus naar een van de twaalf steenkoolmijnen.
Tijdens de zomermaanden vertrokken vanuit Valkenburg tientallen bussen met toeristen richting Heuvelland, Ardennen en Eifel.

EBAD verzorgde onder de naam Ebatours ook vakantiereizen per bus door heel Europa
(Foto Limburgs Museum, embedded)

Paul Mennens ging in zijn woonplaats Beek op zoek naar het verhaal achter de autobusondernemingen in zijn omgeving, de EBAD, de LTM, De Valk en ruim tweehonderd andere autobusondernemers. Hij verzamelde meer dan duizend afbeeldingen.
In het boek ‘Rode zakdoek, bus stopt’ wordt ingegaan op het openbaar vervoer in Zuid-Limburg, van de postkoets tot de elektrische bus, het mijnwerkersvervoer, de Beeker autobusbedrijven en de tweehonderd andere autobusondernemingen.
Begin december 2023 vindt in Beek de presentatie van het boek plaats.

+ Een uitgebreid overzicht van het eerste Elsloose busbedrijf Collard vindt u op de website Catsop van vreuger van Guus Smeets, klik hier ⇢ 


‘Rode zakdoek, bus stopt’ is het 26e deel in de serie ‘Wat Baek ós bud’. Deze uitgave (ruim 300 pagina’s) met een gevarieerde inhoud en tal van unieke foto’s verschijnt in een beperkte oplage.
Het boek kan besteld worden via marpaubeek@ziggo.nl en overschrijving van € 24,50 op bankrekeningnummer NL52INGB0000880717 t.n.v. HWM Hamers Beek met vermelding van naam en adresgegevens.
Binnen de gemeente Beek wordt het boek gratis thuis bezorgd.
Het boek kan ook per post verstuurd worden, verzendkosten € 4,50. Of u kunt het afhalen tijdens de presentatie begin december.
De voorinschrijving is mogelijk tot 1 november 2023. Na deze datum is de verkoopprijs €28,50. Vragen? Stuur een mail naar: marpaubeek@ziggo.nl