Skip to main content

Jaarverslag recent uitgevoerde activiteiten

In de verslagjaar 2022 werden in het Historiehuis van de Maasvallei o.a. de volgende activiteiten door de medewerkers van het museum uitgeoefend.
Voor het volledige jaarverslag 2022 verwijzen wij graag naar PDF Jaarverslag 2022 ⇢

 1. Er werden binnen het museum rondleidingen aan groepen en individuele bezoekers gegeven.
 2. Wij verzorgden dorpswandelingen door de historische kern van Elsloo en het aangrenzende kasteelpark.
 3. Onze vrijwillers verzorgden voor de bewoners in diverse verzorgingshuizen nostalgische modeshows, inclusief presentaties over het leven door de eeuwen heen.
 4. In het kader van het project Wètste Nog, ter bestrijding van eenzaamheid onder ouderen, werden er nostalgische lunchbijeenkomsten in het museum verzorgd.
 5. Voor scholen verzorgden wij speciale rondleidingen geeent op kinderen, welke afgesloten werden met het zelf bakken van spek met eieren op een antiek fornuis.
 6. Wij verzorgden in samenwerking met Dorpsplatform Elsloo een omgevingscursus over historie en landschapsontwikkeling.
 7. In 2022 werd ook een nieuw boek uitgegeven onder de titel "De Maasvallei in een stroomversnelling" geschreven door Guus Peters. De oplage van 400 stuks is uitverkocht.
 8. In 2022 heeft het Historiehuis in een samenwerking met Ivo van Wijk (Archol) en Luc Amkreutz (Rijksmuseum van Oudheden) een expositie met unieke vondsten ingericht naar aanleiding van nieuw onderzoek van Ivo van Wijk.
 9. Onze vrijwilligers voerden technisch onderhoud uit aan de collecties, zorgden voor opbouw opstellingen en inrichten tentoonstellingen.
 10. Er werd werkzaamheden verricht inzake het beheer, verantwoord opbergen en verzorgen van archiefstukken, fotocollecties en boeken.
 11. Wij hebben meegewerkt aan diverse publicaties en hebben op verzoek historische informatie aan overheden en andere aanvragers verstrekt.

 Maasvallei in stroomversnelling 2022