Skip to main content

Prehistorische boerderijen gevonden in Guttecoven

  • Afbeeldingen | Bron ©: Historiek.net, Gemeente Sittard-Geleen (embedded)

Bij archeologisch onderzoek in Guttecoven (gemeente Sittard-Geleen) zijn bijzondere prehistorische vondsten gedaan. In aanloop naar de aanleg van een ondergrondse hoogspanningskabel legden archeologen nederzettingen van de bandkeramische cultuur en een verdedigingswerk, een zogenaamd Erdwerk, bloot. De vondsten geven een inkijkje in de levenswijze van de eerste landbouwers in Zuid-Limburg, die hier zo’n 7000 jaar geleden leefden.

+ Lees verder op historiek.net ⇢

‘Het heerlijk avondje is gekomen…’

  • Afbeeldingen | Bron ©: Vivianne Lambrichs-Gransier, rawpixel.com

Op 5 december vieren veel Nederlanders pakjesavond met lekkernijen en cadeautjes. Waar komt de goedheiligman eigenlijk vandaan? En is Sinterklaas een Nederlandse traditie?

Waar komt Sinterklaas vandaan?
Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend – de eerste verhalen over hem duiken pas eeuwen later op.

Lees verder op NPO ⇢

 

Restauratie Nachtwacht gestart

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com, license public domain

Na vijf jaar intensief onderzoek is op 12 november 2024 de restauratie van Rembrandts beroemde schilderij De Nachtwacht van start gegaan. Een team van acht restauratoren van het Rijksmuseum in Amsterdam is ’s morgens voorzichtig begonnen met het verwijderen van het vernis van Rembrandts beroemdste schilderij.

+ Lees verder op historiek.net ⇢

+ Rijksmuseum Operatie Nachtwacht ⇢

+ Rembrandt van Rijn, meester uit de Gouden Eeuw ⇢

Mooie bijdrage uit Rabo Clubsupport

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com

Ook dit jaar heeft Historiehuis van de Maasvallei weer meegedaan aan Rabo ClubSupport. Met dank aan Rabobank en de ons steunende Rabo-klanten hebben we het mooie bedrag van euro 381,76 ontvangen. Bedankt daarvoor!

 

Ons doel in 2024

We gaan de zolder inrichten als werkplek voor onze medewerkers. Denk hierbij aan ICT-werkplekken. Een opstelling om objecten te fotograferen, maar ook klein onderhoud aan museumstukken te kunnen uitvoeren.
Tot nu toe wordt dit her en der in het museum uitgevoerd, we gaan nu een vaste plek inrichten.

rawpixel bedankt design 01j61sc3wp 1724490190

 

 

Vervolg op "Holocaust" lezingen in Beek

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com, Wikipedia, getto Warschau 1943

In het voorjaar van 2024 heeft de Beekse historicus Herman van Rens, samen met Annelies van Rens, een 12-delige cyclus verzorgd over de Holocaust en genocide in het algemeen. Mede gezien het feit dat deze thematiek niets aan actualiteit heeft ingeboet, is Stegen 35 gaan zoeken naar een adequaat vervolg.

• Dinsdag 26 november - 19:00-21:00 - Peter Grimm: Nederland tussen hamer en aambeeld: aspecten van de geallieerde luchtsteun in mei 1940 met bijzondere aandacht voor Zuid-Limburg

• Dinsdag 10 december - 19:00-21:00 - Patrick Arends:  Wat is er nog zichtbaar van de kampen in Polen?

• Dinsdag 14 januari - 19:00-21:00 - René van Rijsselt: De rol van Limburgse gemeenten tijdens de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog

In 2025 zal de reeks worden voortgezet met lezingen over onderwerpen die te maken hebben met de actuele sociale en politieke situatie.

Alle bijeenkomsten vinden plaats van 19:00-21:00 uur in Stegen 35 te Beek.
Per lezing vragen wij een bedrage van €5 p.p. ter vergoeding van de onkosten. De koffie is gratis.
U kunt zich opgeven via info@stegen35.nl.
Vooraf de bijdrage overmaken naar NL56Rabo0104910658 t.n.v. KBO St. Jozef Beek onder vermelding van "Holocaust vervolg d.d. ..." kan ook.

Bijzondere bruggen over de Maas

  • Afbeeldingen | Bron ©: historiek.net (embedded)

De bijna duizend kilometer lange rivier de Maas is een bron van leven, met karakteristieke fauna en flora. Een landschapsbeeldbouwer, archeologische site, vereringsplaats, historisch kruispunt, politieke grens, economische slagader, militair-strategische as en muze voor kunstenaars.
In het boek De Maas, het verhaal van een rivier beschrijft Wim Peumans hoe plant, dier, mens en rivier innig met elkaar verweven zijn.
Op Historiek staat een fragment uit het boek, over enkele karakteristieke bruggen over de Maas.

+ Lees verder ⇢

Drie stenen bogen en houten brugdeel van de oudste Maasbrug (Sint-Servaasbrug), 1671

Platte Aelsenaer

  • Afbeeldingen | Bron ©: Historiehuis van de Maasvallei

 

Het lijvige woordenboek (429 pagina's) De Platte Aelsenaer is nog steeds te koop in het museum; nu voor slechts Euro 10.  

Deze "diksjenaer van 't Aelser plat oet de jaore 1940-1950 en vreuger" -geschreven door Jo Cobben- draagt bij aan de instandhouding van de streektaal, ook voor het nageslacht en is een must in elke Elsloose boekenkast (en daarbuiten voor Oud-Elsloonaren)

De Platte Aelsenaer

Oerboer Fietsroutes

  • Afbeeldingen | Bron ©: Visit Zuid-Limburg

Twee prachtige fietslussen die starten bij Bandkeramiekcentrum Moerveld in Moorveld (Geulle) en die u langs Bandkeramische plekken voeren. 

Fietsroute Lus 1
Met deze route fiets je door het gebied waar archeologen in de afgelopen eeuw heel veel vondsten hebben gedaan uit de tijd van de oerboeren, zoals de Bandkeramiekers ook wel genoemd worden.

In de tijd van de Bandkeramiek hebben hier eeuwenlang tientallen kleine nederzettingen gestaan. Dit is lus 1 van De oerboer route, de museumroute. Je fietst langs verschillende bijzondere musea (o.a. Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo) waar je de vondsten uit de tijd van de Bandkeramiek met eigen ogen kunt zien. 
Wat aten ze? Hoe zagen ze eruit? Hoe begroeven ze hun doden? De route gaat merendeels door stedelijk maar ook door groengebied. Lees verder en download de Lus 1 route op Visit Zuid-Limburg ⇢


Fietsroute Lus 2
Deze fietsroute houdt zich niet aan de landsgrenzen, want je fietst zowel door Nederland als België. Het veerpontje tussen Geulle (NL) en Uikhoven (BE) zet je gratis over de Maas.

Archeologische vondsten toonden aan dat de oerboeren meestal hoog en droog boven op de plateaus woonden. Maar hier in dit gebied bleek dat niet altijd het geval…
Tegenwoordig ziet deze regio er totaal anders uit dan in de tijd van de oerboeren. Toen meanderde de Maas nog overal vrij door het landschap.

Onderweg fiets je door groen gebied en veelal langs het water van het Albertkanaal of de Maas in het RivierPark Maasvallei. Ook bezoek je tijdens deze route het historisch centrum van Maastricht. Lees verder en download de Lus 2 route op Visit Zuid-Limburg ⇢

Streekmuseum 50 jaar geleden in the picture

  • Afbeeldingen | Bron ©: Delpher

Tijdens een zoektocht op Delpher kwamen we heel toevallig een pagina uit het Limburgs Dagblad van 29 maart 1974 tegen.

Hubert Haenen, de redacteur van "Weekend Idee" neemt de lezer mee op een "Lentetocht langs Maas en kanalen rond Maastricht". Natuurlijk beland je dan ook in Elsloo en dan ga je ook in het plaatselijk Streekmuseum kijken.

Klik op de afbeelding om de hele pagina te bekijken.

Elsloo Streekmuseum detail 29.03.1974

De Schippersbeurs

  • Afbeeldingen | Bron ©: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Historiehuis van de Maasvallei, Guus Peters, Wim Hanssen

De huisnummers Op de Berg 6 en 7 vormden ooit één geheel welk door de inwoners “de Schippersbeurs” werd genoemd. Het linker gedeelte (met huisnummer 6) is op enig moment afgesplitst en is nu onderdeel van het Historiehuis van de Maasvallei. Het rechtergedeelte met huisnummer 7 is nu een woonhuis. 

In 1618 bouwde de rijke Maasschipper Jan Conincx dit monumentale pand op de onderbouw van het vakwerkhuis, waar Trijn Custers haar herberg had. Dit gebeurde in de Maasstijl welke zich kenmerkt door het gebruik van hardsteen, mergel en baksteen. Het linker gedeelte is in de laatste eeuwen diverse malen verbouwd, maar altijd in een sobere Maasstijl gebleven. In de gevel zijn diverse bouwfases in de steenzetting zichtbaar. 

HistoriehuisMaasvallei 2022

 Links met de rood-groene luiken huisnummer 6, onderdeel van het Historiehuis van de Maasvallei. Rechts met de rood-gele luiken het woonhuis met nummer 7 dat door de inwoners "De Schippersbeurs" wordt genoemd. (foto Guus Peters)

 Elsloo heeft een rijk schippersverleden. Rond 1600 herbergde het dorp een tiental schippers/handelaren die ruime panden bewoonden waarvan nog enkele in de omgeving van de Schippersbeurs zichtbaar zijn. Zij voeren met hun schepen tussen het economisch bloeiend Luik en de stapelplaats van het opkomende Holland, Dordrecht. In de kleinere witte huizen links van het complex woonden lijndrijvers, scheepsknechten en vissers. Samen vormden ze een schipperskwartier in het dorp.

 In de 18e eeuw trad het verval in de Maasvaart in. Met name de hoge tolheffing langs de Maas zorgde ervoor dat de Luikse en Hollandse handelaren nieuwe wegen over land zochten voor hun handel.
De Schippersbeurs raakte in verval, werd opgedeeld, als (tijdelijke) woning gebruikt en er was op enig moment een café in gevestigd.

facebook Stein Lambert de gouder beauregard met vrouw Mechtildes Lemmens

Lambert Gouder de Beauregard met zijn vrouw Mechtildes Lemmens voor de Schippersbeurs. Lambert (1890) en Mechtildis (1883) trouwden op 21 juli 1911 in Elsloo.

 In de jaren ’50 van de vorige eeuw was het einde nabij totdat de onderwijzer Habets het pand nummer 7 kocht en restaureerde. De Stichting Streekmuseum had de panden nummer 4 en 5 sedert 1959 in eigendom, maar heeft die later aan de gemeente Elsloo overgedragen die vervolgens voor restauratie zorgde. De gemeente kocht in de 70-er jaren ook pand nummer 6 en liet dat grondig restaureren.
De drie panden zijn sedert de gemeentelijke herindeling in 1982 in eigendom van de gemeente Stein en zijn een onderdeel van achtereenvolgens Streekmuseum De Schippersbeurs, later Streekmuseum Elsloo en sedert 2021 Historiehuis van de Maasvallei. In de jaren ’70 wordt de oude dorpskern tot beschermd dorpsgezicht verklaard waarin De Schippersbeurs het beeld domineert.

Voor meer informatie over de historie van Elsloo nodigen wij u uit voor een bezoek aan het museum van het Historiehuis van de Maasvallei.

+ Alle Rijksmonumenten in Elsloo ⇢


Foto's uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

Klik op een foto om de lightbox te openen en door de foto's te bladeren.


Recente foto's: 

 

Vrijwilliger worden? Graag!

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com public domain free CC0 image

rawpixel id 8543934 unclesam

Historiehuis van de Maasvallei te Elsloo is een onafhankelijke stichting waarvan het bestuur samen met een conservator en met een team van een 30-tal enthousiaste vrijwilligers de organisatie draait. Zonder hen zou de stichting en met name het museum niet kunnen functioneren. De vrijwilligers zijn met een aantal taken belast, zoals:

Ontvangst van bezoekers en gasten
Minimaal twee vrijwilligers zijn tijdens openingstijden aanwezig. Zij geven informatie en gidsen bezoekers door het museum en desgewenst door de historische dorpskern. Deze vrijwilligers werken volgen een rooster en kunnen zelf bepalen hoeveel dagdelen zij inzetbaar zijn.

Rondleiden van bezoekers en schoolklassen
Een aantal vaste vrijwilligers houdt zich bezig met het geven van rondleidingen. Voor iedere aanvraag van een school of groep worden zij speciaal begeleid. Op deze manier heeft het museum vaste groepen van diverse scholen die ieder jaar het museum bezoeken.

Activiteiten
Diverse vrijwilligers zijn betrokken bij de realisatie van bijzondere projecten, zoals regelmatige thema-exposities en de nostalgische modeshow. Ook zorgen zij voor de promotie en PR. Deze vrijwilligers kunnen ook projectmatig ingezet worden.

Assisteren bij de opbouw van tentoonstellingen, behoud en beheer
Een aantal vrijwilligers houdt zich bezig met taken zoals het beheer van de collectie, de opbouw van tentoonstellingen, het bijhouden van het klein onderhoud.

Daarnaast zijn er nog andere projecten die door vrijwilligers worden uitgevoerd, waaronder de digitalisering van de collectie. 

Op dit moment kun je voor de volgende werkgroepen aanmelden:
* klein onderhoud en schoonmaak
* collectie
* expositie
* 65-jarig bestaan
* ICT

Informatie en communicatie
Het bestuur werkt zelf ook mee in de diverse vrijwilligerstaken. Voor een goed onderling contact, een optimale communicatie en een gelijke informatievoorziening wordt enkele keren per jaar een vrijwilligersbijeenkomst belegd. Ook ontvangt men regelmatig een digitale nieuwsbrief. Vrijwilligers kunnen ook cursussen volgen. Uiteraard worden zij uitgebreid begeleid als zij als nieuwe vrijwilliger komen meewerken.

We Want You
Wie zich actief voor het museum wil inzetten, wordt van harte uitgenodigd contact met ons op te nemen. Want wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hart hebben voor geschiedenis en cultuur.

Wil je vrijwilliger worden, kom dan naar het museum. Aanwezige vrijwilligers zullen je graag informeren over hun werkzaamheden. Want de mensen die zich dagelijks inzetten voor het museum zijn blij met het nieuwe museum. Graag laten ze je zien waarom ze zo enthousiast zijn! Kom daarom kennis maken met het Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo.
Meld je bij voorkeur even aan op info@historiehuismaasvallei.nl