Skip to main content

Streekmuseum 50 jaar geleden in the picture

 • Afbeeldingen | Bron: Delpher ©

Tijdens een zoektocht op Delpher kwamen we heel toevallig een pagina uit het Limburgs Dagblad van 29 maart 1974 tegen.

Hubert Haenen, de redacteur van "Weekend Idee" neemt de lezer mee op een "Lentetocht langs Maas en kanalen rond Maastricht". Natuurlijk beland je dan ook in Elsloo en dan ga je ook in het plaatselijk Streekmuseum kijken.

Klik op de afbeelding om de hele pagina te bekijken.

Elsloo Streekmuseum detail 29.03.1974

Archeologische vondsten knutselen

 • Afbeeldingen | Bron: Nationale Archeologie dagen ©

kom ook

Kinderen zijn op zaterdag 15 juni welkom om bij Archeologisch Museum Stein te gaan knutselen en iets te leren over de prehistorie en de Vikingtijd. Samen maken we een grote muurschildering, zoals die gemaakt werden in de prehistorie. Vervolgens wordt de tekening in het museum gehangen, waar iedereen jullie kunstwerk kan bewonderen.

Daarnaast mag je de knutselwerkjes die je zelf het gemaakt mee naar huis kunt nemen, zoals een fossiel, een amulet, een Vikingschild en nog veel meer. Ook bouwen we een zeilbootje waarmee je een wedstrijdje kunt doen met je vrienden.

Na afloop krijg je een leuk aandenken van lang geleden mee naar huis.
Bovendien is het Archeologisch Museum deze middag gratis toegankelijk, met een gids aanwezig om je rond te leiden.

Locatie: Archeologisch Museum Stein, Hoppenkampstraat 14A te Stein
Tijd: van 13.00 tot 16.00 uur.
Deelnameprijs: 2 euro per kind.

Organisatie: MaasbandProject in samenwerking met Archeologisch Museum Stein.

Erfgoed-vrijwilligers in beeld

 • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com ©

In ons land zijn bijna 3.000 erfgoedorganisaties actief, waarbij meer dan 100.000 mensen betrokken zijn. In Limburg gaat het om 128 organisaties en 4.000 vrijwilligers. Weten om wat voor organisaties en vrijwilligers het gaat? Bekijk de resultaten en bijbehorende infographic. Doe als erfgoedorganisatie je voordeel met deze kennis en inzichten.

Op de website van het Huis voor de Kunsten vind je de resultaten van dit landelijk onderzoek ‘Erfgoedvrijwilligers in beeld’

+ Lees het rapport "Erfgoed-vrijwilligers in beeld" hier ⇢

+ Website Huis voor de Kunsten Limburg ⇢

+ Team Kunst, Cultuur en Erfgoed gemeente Stein ⇢

Cinema MOSA | Een filmisch eerbetoon aan de Maas

 • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com, Pierre Reubsaet ©

Acht partners uit RivierPark Maasvallei presenteren in september Cinema MOSA, een uniek filmfestival dat de Maas in al haar facetten de eer geeft die haar toekomt. Na een try-out in 2023 bleek er een schat aan beeldmateriaal over de Maas, én dito interesse bij bewoners. Met Cinema MOSA wil het RivierPark Maasvallei de bewoners via film verbinden met ‘hun’ landschap en hen bewust maken van de uitdagingen rond water, klimaat en biodiversiteit.
Vanaf nu start daarvoor de ticketverkoop.

Een schat aan filmmateriaal
De Maas is een vaak gefilmd onderwerp. De rivier is immers niet enkel een geografische entiteit, maar ook een culturele levensader. Voorzitter van de stuurgroep in het RivierPark Maasvallei, gedeputeerde Igor Philtjens, licht toe: “de Maas is doorheen de jaren een bron van inspiratie gebleken voor film- en documentairemakers. We doken in collecties (kort)films, journaalfragmenten en documentaires over de rivier, van amateurbeelden tot professionele producties. Cinema MOSA biedt een unieke kans om de Maas door de ogen van verschillende generaties en veranderende perspectieven te zien.”

Een festival met een missie
Cinema MOSA wil niet alleen vermaken, maar ook informeren en inspireren. Het festival wil de bewoners van de Maasvallei betrekken bij de uitdagingen waar de rivier voor staat en hen stimuleren om na te denken over de toekomst van dit unieke landschap. Philtjens: “op diverse locaties aan beide oevers van de Maas kan je beelden komen bekijken: van culturele centra tot dorpskerken, zelfs in een rondreizende Biosbus. Van Herbricht tot Ophoven, maar ook in Elsloo, Grevenbicht en Heel (NL). De Maas, die hebben we gemeenschappelijk”. Het initiatief past daarom ook in het Interreg-project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’.

Editie 2024
Een eerste filmavond in 2023 in De Wissen onder de noemer ‘Cinema MOSA’ was een succes, en smaakte naar meer. De editie van 2024 is groter en diverser met een uitgebreid programma van films, documentaires, lezingen en excursies. Het festival start op 27 september 2024, ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de VNBM (Vlaams Nederlandse Bilaterale Maascommissie). De aftrap wordt gegeven in Maaseik. Pianist Wouter Dewit begeleidt er een film uit 1990 van een helikoptervlucht over de Maas, aangevuld met nieuwe dronebeelden. Natuurfilmer Frank Resseler houdt een bloemlezing uit eigen werk, Begijn Lebleu neemt een live podcast op in Visitor Center De Wissen, L1 toont twee Maasdocumentaires in Grevenbicht en Heel, en CC Lanaken sluit in schoonheid af met dezelfde ‘Vogelvlucht over de Maas’ als in Maaseik, maar dan met James Malikey aan de piano.

Biosbus
In de rondreizende Cinema MOSA biosbus speelt een compilatie met verrassende oude en nieuwe beelden. Stukjes uit oude reisreportages worden afgewisseld met nieuwe dronebeelden of fragmenten uit natuurdocumentaires. Elk op zijn manier verbonden met de Maas. Een voorstelling duurt telkens 25 minuten en is gratis.

Cinema MOSA @ Historiehuis van de Maasvallei
De kleinste cinemazaal van Limburg, die is misschien wel gevestigd in het Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo. Hier kan je zolang Cinema MOSA loopt dezelfde compilatie als in de biosbus bekijken.

Openingsuren
zondag 29/9/2024 14:00 - 17:00
dinsdag 1/10/2024 13:00 - 16:00
woensdag 2/10/2024 13:00 - 16:00
donderdag 3/10/2024 13:00 - 16:00
zondag 6/10/2024 14:00 - 17:00

Partnerschappen
Cinema Mosa is een organisatie van het RivierPark Maasvallei, CC Lanaken, CC Maaseik, CC Maasmechelen, Visitor Center De Wissen, Visit Kinrooi, Heemkring Heel, Historiehuis van de Maasvallei, Piano's Maene, Podiumkerkje Grevenbicht. Met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland (‘Grenzeloos Landschapstoerisme’).

+ Het volledige programma vind je op www.cinemamosa.eu ⇢

Nieuwe erfgoed-wandeling Elsloo

 • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com / Rivierpark Maasvallei ©

Met nieuwe erfgoedwandeling (her)ontdek je het Maasdorp Elsloo

Wie al eens een Limburgs Maasdorpje heeft bezocht (of er zelf woont), die weet dat de rijke geschiedenis van de Maasvallei er nog tastbaar is in de vele monumenten en dorpsgezichten. Na Oud-Rekem, Leut, Stokkem, Aldeneik en Kessenich is nu ook het Nederlandse Maasdorpje Elsloo te (her)ontdekken via de Erfgoedapp.

ErfgoedApp
De Erfgoedapp van FARO (steunpunt voor cultureel erfgoed in Vlaanderen) is een gratis, reclamevrije app die al in vele Vlaamse musea en stadscentra gebruikt wordt om erfgoed te ontsluiten. Je leest er korte tekstjes, scrolt door oude postkaarten, hoort verhalen vertellen of speelt filmpjes af over de omgeving. Heb je de Erfgoedapp geïnstalleerd, dan krijg je bovendien een melding als je in de buurt van een van de beschreven monumenten komt. De app werkt bovendien vlekkeloos in Nederland.

Geschiedenis Elsloo
De keuze om de geschiedenis van Elsloo ook in deze app te ontsluiten, is mee ingegeven door het groot aantal wandelaars en fietsers dat RivierPark Maasvallei ontdekt én daarbij de Maas oversteekt. Alleen al via de veertjes zijn dat zo’n 300.000 wandelaars en fietsers per jaar.

 

Wethouder Gina van Mulken van de gemeente Stein: “we willen met het gebruik van deze app zeker recreanten van de overzijde aansporen om eens een bezoekje aan de Nederlandse Maasdorpen te brengen. Via de Erfgoedapp ontdekt men op een eenvoudige manier meer over de geschiedenis van Stein, en in het bijzonder Elsloo. De erfgoedwandeling in Elsloo is een mooie aanvulling op andere routes en producten waarmee je ons erfgoed en natuurlijk schoon kan (her)ontdekken, zoals de route vol verwondering of de themaroutes van Stein als Hart van de Maasvallei. Het zijn allemaal verschillende ‘ingangen’ naar dezelfde inhoud: de rijke geschiedenis van de Maasvallei en haar dorpen”.

Elsloo ErfgoedApp 01

Benieuwd naar het verhaal achter klinkende namen als de Kapel aan de Kaak, de Slakmolen of het Verdronken kasteel? Ga dan vanaf dit voorjaar op pad met de app in Elsloo. Dat kan bijvoorbeeld vanaf de Rivierparking aan Terhagen, maar ook in het Historiehuis van de Maasvallei kan je terecht én krijg je bovendien nog een handig routekaartje mee. 

Meer te ontdekken
In de FARO Erfgoedapp vind je bovendien ook erfgoedwandelingen van Kessenich, Aldeneik, Stokkem, Leut en Oud-Rekem. Alles bij elkaar laten deze wandelingen het licht schijnen op ruim 55 bijzondere monumenten in het RivierPark Maasvallei.

Met dank aan
De erfgoedwandeling in Elsloo kreeg input van Marco Mariotti (‘Ooit aan de Maas’), Guus Peters (‘Historiehuis van de Maasvallei’), de medewerkers van de gemeente Stein en het team RivierPark Maasvallei, en werd ingelezen door toneelregisseur Jos Prop, die de verhalen op eigen Limburgse wijze tot leven wekt. 

De app is gratis te downloaden bij Google Play en in de App Store.

+ Meer informatie over Rivierpark Maasvallei ⇢

MaasKultuur zondag 14 juli

 • Afbeeldingen | Bron: maaskultuur ©
Elsloo is een bijzonder dorp met van oudsher een rijk verenigingsleven.
Het Historiehuis aan de Maasvallei (in de volksmond "het museum") bestaat 65 jaar. Ook het IVN Elsloo mag 60 kaarsjes uitblazen. Samen willen ze dit jubileum vieren door het dorp een terugkerend cultuurfestival te schenken. Een feest door en voor verenigingen van Elsloo en omgeving.

Logo Maaskultuur

Het festival zal een tweejaarlijks evenement worden waarbij elke vereniging op haar eigen wijze een bijdrage kan leveren. Het geheel wordt een bonte verzameling van verschillende culturele presentaties waarbij elke vereniging zich kan profileren. Het doel van dit feest is niet alleen om de saamhorigheid te bevorderen, maar ook om de dorpsbewoners enthousiast te maken om actief deel te nemen aan verenigingen.

De activiteiten zullen voornamelijk buiten, rondom de Maasberg, plaatsvinden. Van Historiehuis tot aan het park zullen er verschillende locaties zijn waar wat te beleven valt.

Doen jullie mee?
Op zondag 14 juli 2024 wordt de eerste editie van het festival gehouden, als opmaat naar nog grotere evenementen in 2026 en verder.  
Wij vragen aan verenigingen of zij willen participeren in deze organisatie. Dat kan op verschillende manieren: een presentatie, een workshop of door mee te werken als vrijwilliger.
Meer informatie en aanmelden kan op onze website: www.maaskultuur.nl

De Schippersbeurs

 • Afbeeldingen | Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Historiehuis van de Maasvallei, Guus Peters, Wim Hanssen ©

De huisnummers Op de Berg 6 en 7 vormden ooit één geheel welk door de inwoners “de Schippersbeurs” werd genoemd. Het linker gedeelte (met huisnummer 6) is op enig moment afgesplitst en is nu onderdeel van het Historiehuis van de Maasvallei. Het rechtergedeelte met huisnummer 7 is nu een woonhuis. 

In 1618 bouwde de rijke Maasschipper Jan Conincx dit monumentale pand op de onderbouw van het vakwerkhuis, waar Trijn Custers haar herberg had. Dit gebeurde in de Maasstijl welke zich kenmerkt door het gebruik van hardsteen, mergel en baksteen. Het linker gedeelte is in de laatste eeuwen diverse malen verbouwd, maar altijd in een sobere Maasstijl gebleven. In de gevel zijn diverse bouwfases in de steenzetting zichtbaar. 

HistoriehuisMaasvallei 2022

 Links met de rood-groene luiken huisnummer 6, onderdeel van het Historiehuis van de Maasvallei. Rechts met de rood-gele luiken het woonhuis met nummer 7 dat door de inwoners "De Schippersbeurs" wordt genoemd. (foto Guus Peters)

 Elsloo heeft een rijk schippersverleden. Rond 1600 herbergde het dorp een tiental schippers/handelaren die ruime panden bewoonden waarvan nog enkele in de omgeving van de Schippersbeurs zichtbaar zijn. Zij voeren met hun schepen tussen het economisch bloeiend Luik en de stapelplaats van het opkomende Holland, Dordrecht. In de kleinere witte huizen links van het complex woonden lijndrijvers, scheepsknechten en vissers. Samen vormden ze een schipperskwartier in het dorp.

 In de 18e eeuw trad het verval in de Maasvaart in. Met name de hoge tolheffing langs de Maas zorgde ervoor dat de Luikse en Hollandse handelaren nieuwe wegen over land zochten voor hun handel.
De Schippersbeurs raakte in verval, werd opgedeeld, als (tijdelijke) woning gebruikt en er was op enig moment een café in gevestigd.

facebook Stein Lambert de gouder beauregard met vrouw Mechtildes Lemmens

Lambert Gouder de Beauregard met zijn vrouw Mechtildes Lemmens voor de Schippersbeurs. Lambert (1890) en Mechtildis (1883) trouwden op 21 juli 1911 in Elsloo.

 In de jaren ’50 van de vorige eeuw was het einde nabij totdat de onderwijzer Habets het pand nummer 7 kocht en restaureerde. De Stichting Streekmuseum had de panden nummer 4 en 5 sedert 1959 in eigendom, maar heeft die later aan de gemeente Elsloo overgedragen die vervolgens voor restauratie zorgde. De gemeente kocht in de 70-er jaren ook pand nummer 6 en liet dat grondig restaureren.
De drie panden zijn sedert de gemeentelijke herindeling in 1982 in eigendom van de gemeente Stein en zijn een onderdeel van achtereenvolgens Streekmuseum De Schippersbeurs, later Streekmuseum Elsloo en sedert 2021 Historiehuis van de Maasvallei. In de jaren ’70 wordt de oude dorpskern tot beschermd dorpsgezicht verklaard waarin De Schippersbeurs het beeld domineert.

Voor meer informatie over de historie van Elsloo nodigen wij u uit voor een bezoek aan het museum van het Historiehuis van de Maasvallei.

+ Alle Rijksmonumenten in Elsloo ⇢


Foto's uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

Klik op een foto om de lightbox te openen en door de foto's te bladeren.


Recente foto's: 

 

Eerste autobusbedrijf en garage van Elsloo

 • Afbeeldingen | Bron: catsopvanvreuger.com ©

De  garage van autobusbedrijf Collard lag op Het Einde, nu nr. 8 in Catsop. Dit huis is een paar keer verbouwd. Werd vroeger aangeduid met ‘sectie- nummer C17’ met als adres ‘Eindstraat 17’ .

De autobus-eigenaar en tevens garagehouder was Theodoor Collard, de overgrootvader van Guus Smeets, die er op zijn website "Catsop van Vreuger" een uitgebreid artikel aan heeft gewijd.
Dochter Tru Collard, de oudste uit het gezin Collard-Hendriks, is zijn oma. Zij heeft dit huis rond 1927 overgenomen en in de jaren dertig nog eens verbouwd. Zij organiseerde ook verschillende busreizen.
Het bedrijf is in 1924 is opgericht en in 1934 is opgeheven.

Lees verder op catsopvanvreuger.com ⇢

Eerste Elsloosche Autobusdienst 1924

 

Het veer Elsloo - Rekem

 • Afbeeldingen | Bron: Maaskentj, Jos Meijers, Historiehuis van de Maasvallei ©

Bron: Oose Maaskentj - Deel 1 - Een uitgave van Stichting Geschiedkunde "De Maaskentj" dd 22.11.1992

Waterwegen vormen evenails vroeger nog vaak de grenzen tussen verschillende landen. Vele mensen kunnen zich echter niet meer voorstellen dat zij een haast onoverkomelijke barriére konden vormen tussen de beide oeverbewoners. Onze moderne verkeersmiddefen maken het ons thans mogelijk om via relatief kleine omwegen kontakten te onderhouden met streekgenoten aan de overzijde van zo'n waterweg. In vroeger eeuwen lag dit echter we! enigszins anders.

Als we de situatie in onze Maasstreek bekijken, dan zien we dat er vroeger slechts twee vaste verbindingen waren tussen de beide oevers van de Maas, ni. de bruggen te Maastricht en Maaseik. U zult daarom kunnen begrijpen dat het voor onze voorouders, die ver van een dergelijke brug vandaan woonden, haast een ondoenlijke zaak was om via deze bruggen kontakten te onderhouden en handel te drijven met de Belgische Maaskanters. Het alternatief waren de kleine en grote veren, waarvan onze streek er dan ook vele heeft gekend. Jammer genoeg zijn de meesten weer verdwenen door de aanleg van talloze brugverbindingen. Een van de laatste ons resterende herinnering aan deze verviogen tijden vormt het veer te Berg a.d. Maas.

Ook te Elsloo bestond in vroeger eeuwen een klein en groot veer. Beiden vormden bij ‘De Halle’ de verbinding tussen de Rijcksheerlijckheid Elsioo en het Graafschap Rekem. In de Elsioose annalen zijn diverse stukken over dit veer te vinden. Zo blijkt nl. in het jaar 1750 de behoefte te bestaan tot vernieuwing van het grote veer. Op de dertigste mei van dat jaar krijgt Nicolaas Lousberg, koopman en burger te Maastricht, van G. H. Lebens, rentmeester te Rekem en L. van Hees, rentmeester te Elsloo, de opdracht een nieuw veer te maken en dit binnen drie maanden ter plaatse af te leveren. Alle kosten die t.b.v. het maken en het transporteren van de veer van Maastricht naar Elsloo gemaakt werden kwamen voor rekening van Nicolaas Lousberg.

Het veer moest kunnen dienen tot het overvaren van karren, koetsen en paarden. Hiertoe moest het veer zestig voet (een voet is circa 28 cm) lang zijn. In het midden diende het elf en aan de beide uiteinden tien voet breed te zijn. Het veer moest vervaardigd worden uit eerste klas eikenhout, zonder spint of without. Ook het kromhout diende van gelijksoortige kwaliteit te zijn. Bovendien moest het behandeld worden met teer om rottingsprocessen tegen te gaan. Bij de oplevering van het veer zouden enkele vakmensen de opdracht krijgen het veer op zijn kwaliteit te keuren, waarna Nikolaas de overeengekomen vergoeding van negenhonderd goudgulden Maastrichter cours, zou ontvangen. Het kontrakt met bovenstaande inhoud
werd te Maastricht opgemaakt en ondertekend door Nicolaas en vertegenwoordigers van de Graaf van Rekem en de Baron van Elsloo.
Elsloo Kotem De Halle Jos Meijers 1992
in het najaar van 1750 werd het veer na oplevering en goedkeuring verpacht. Zoals vanouds gebruikelijk werd de pacht uitgegeven bij wijze van een openbare veiling. Als minimum inzetbedrag werd in 1750 vierhonderddertig goudgulden aangehouden, terwij! per bod verhoogd diende te worden met tenminste vijf goudgulden. De hoogste bieder kreeg een optie op de veerpacht en diende binnen drie dagen na de veiling een borg te stellen.

Pachtvoorwaarden waren o.a.:
+ De pacht gold voor een periode van drie jaren, die aanving en eindigde om twaalf uur 's middags op de eenendertigste oktober van elk jaar.
+ De pacht diende per kwartaal betaald te worden, waarbij werd opgemerkt dat de pachter bij het betalen van de eerste termijn eveneens de rentmeester(s) zijn/hun aandeel zou geven, dat bepaald was op een oort per goudgulden pacht.
+ Na zonsondergang moest het veer aangemeerd en gesloten worden.
+ Ook zou de pachter het veer beschermen tegen diefstal, ijs gang en schade door hoog water.
+ Voor elke overtreding als bovengenoemd werd de pachter belast met een boete van een goudgulden.
+ Onderhoud, zoals het stoppen, teren, schoonmaken van het veer kwam ten laste van de pachter. Het teren bijv. diende twee maal per jaar te gebeuren en wel in de maand april en augustus (bij droog weer). Hierbij moest het veer uit de vaart blijven totdat de rentmeester(s) het veer goedgekeurd hadden.
+ Niemand mocht zonder betaling overgezet worden, om welke reden dan ook. Bij overtreding zou de pachter een boete van zes goudgul- den moeten betalen en werd de pacht bovendien verbeurd verklaard. Een uitzondering op deze voorwaarde vormen de heren met hun gevolg, zoals kinderen, vrouwen, officieren en dienaren. Deze mensen moest de pachter gratis overzetten. Bij gebruik van de grote veer dienden tensiotte minimaal vier mensen als hulp aanwezig te zijn. Nalatigheid werd beboet met drie goudgulden.

In 1750 golden de navolgende tarieven:
- een persoon, 2 cort (bij hoog water), 1 stuiver
- een paard of koe, 5 stuiver
- kar met trekdier, 10 stuiver (onbeladen) idem, 15 stuiver (beladen)
- karos met 2 paarden 2 schelling
- karos met 3 paarden 2,5 schelling
- karos met 4 paarden 3 schelling
- karos met 6 paarden 4 schelling
- 100 varkens, schapen, ganzen, e.d. 2,5 schelling

In geval van ruw water of bij storm mocht de pachter de tarieven naar eigen goeddunken verhogen; een soort risikotoeslag.
Tevens zij opgemerkt dat de pachter een boete van een dukaat verschuldigd was, indien de wachttijd aan het veer langer dan vijftien minuten zou bedragen.

Kortom, een allesbehaive gemakkelijk zaak om de exploitatie daarvan winstgevend te maken. Als men daarbij ook nog bedenkt dat de pacht voigens de eerder genoemde voorwaarden werd uitgegeven aan ene Willem Aelberts uit Kotem voor een bedrag van vijfhonderddertig goudgulden (na een inzet van vierhonderddertig goudgulden), kan men zich wellicht voorstellen dat de bestaansmogelijkheid van een veerman/pachter niet zo erg rooskleurig was. Overigens was het niet vanzelfsprekend dat degene die de pacht verwierf ook de veerman werd. Als bieder op een dergelijk veiling komen we in de Elsloose annalen nl. ook vaker de pastoor tegen. Tot nog toe is ons echter geen geval bekend, waarbij de pastoor daadwerkelijk het hoogste bod had en uit dien hoofde een bijverdienste als veerman had.

Ook de hoogte van het pachtbedrag varieerde wel eens. Betaalde voormelde Willem Aelberts in 1750 nog vijfhonderddertig goudgulden, bijna negentig jaren daarvoor had Houb Janssen op 29 oktober 1661 voor het jaar 1662 nog zevenhonderdvierenvijftig goudgulden, cours onbekend, moeten betalen op basis van nagenoeg dezelfde voorwaarden. In 1767 betaalde Mathieu Laslety, wonend aan de brug te Visé vijftienhonderd goudgulden, Luikse cours, voor diezelfde pacht.

In 1782 werd het voornoemde veer uit de vaart genomen en kreeg Joseph Goffin, opdracht tot het maken van een nieuw veer voor een bedrag van twaalfhonderd goudgulden, Luikse cours.

Vrijwilliger worden? Graag!

 • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 image ©

rawpixel id 8543934 unclesam

Historiehuis van de Maasvallei te Elsloo is een onafhankelijke stichting waarvan het bestuur samen met een conservator en met een team van een 30-tal enthousiaste vrijwilligers de organisatie draait. Zonder hen zou de stichting en met name het museum niet kunnen functioneren. De vrijwilligers zijn met een aantal taken belast, zoals:

Ontvangst van bezoekers en gasten
Minimaal twee vrijwilligers zijn tijdens openingstijden aanwezig. Zij geven informatie en gidsen bezoekers door het museum en desgewenst door de historische dorpskern. Deze vrijwilligers werken volgen een rooster en kunnen zelf bepalen hoeveel dagdelen zij inzetbaar zijn.

Rondleiden van bezoekers en schoolklassen
Een aantal vaste vrijwilligers houdt zich bezig met het geven van rondleidingen. Voor iedere aanvraag van een school of groep worden zij speciaal begeleid. Op deze manier heeft het museum vaste groepen van diverse scholen die ieder jaar het museum bezoeken.

Activiteiten
Diverse vrijwilligers zijn betrokken bij de realisatie van bijzondere projecten, zoals regelmatige thema-exposities en de nostalgische modeshow. Ook zorgen zij voor de promotie en PR. Deze vrijwilligers kunnen ook projectmatig ingezet worden.

Assisteren bij de opbouw van tentoonstellingen, behoud en beheer
Een aantal vrijwilligers houdt zich bezig met taken zoals het beheer van de collectie, de opbouw van tentoonstellingen, het bijhouden van het klein onderhoud.

Daarnaast zijn er nog andere projecten die door vrijwilligers worden uitgevoerd, waaronder de digitalisering van de collectie. 

Op dit moment kun je voor de volgende werkgroepen aanmelden:
* klein onderhoud en schoonmaak
* collectie
* expositie
* 65-jarig bestaan
* ICT

Informatie en communicatie
Het bestuur werkt zelf ook mee in de diverse vrijwilligerstaken. Voor een goed onderling contact, een optimale communicatie en een gelijke informatievoorziening wordt enkele keren per jaar een vrijwilligersbijeenkomst belegd. Ook ontvangt men regelmatig een digitale nieuwsbrief. Vrijwilligers kunnen ook cursussen volgen. Uiteraard worden zij uitgebreid begeleid als zij als nieuwe vrijwilliger komen meewerken.

We Want You
Wie zich actief voor het museum wil inzetten, wordt van harte uitgenodigd contact met ons op te nemen. Want wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hart hebben voor geschiedenis en cultuur.

Wil je vrijwilliger worden, kom dan naar het museum. Aanwezige vrijwilligers zullen je graag informeren over hun werkzaamheden. Want de mensen die zich dagelijks inzetten voor het museum zijn blij met het nieuwe museum. Graag laten ze je zien waarom ze zo enthousiast zijn! Kom daarom kennis maken met het Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo.
Meld je bij voorkeur even aan op info@historiehuismaasvallei.nl 

Vergeten beroepen

 • Afbeeldingen | Bron: Andere Tijden ©

Wie kent ze nog, de lantaarnopsteker, de mosselman, het dienstmeisje, de porder, de lorrenboer, de mollenvanger, de tabaksplanter, de walvisvaarder? Een ode aan verdwenen en vergeten Nederlandse beroepen, opgedoken uit het rijke filmarchief.