Skip to main content

Open Monumenten Dag

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com

Zondag 15 september is het Open Monumenten Dag en dat betekent leuke bezichtingen met GRATIS ENTREE !

Op deze dag kunt u het Historiehuis van de Maasvallei, de Slakmolen, de St. Augustinuskerk en Winandus-kapel 't Bluuske in Catsop bezoeken.

+ Historiehuis van de Maasvallei met streekmuseum zijn op zondag 15 september open van 12.00 tot 16.00 uur

+ Slakmolen is op 15 september open van 13.00 tot 17.00 uur. 
Meer informatie ⇢

+ St. Augustinuskerk is op die zondag open van 14.00 tot 16.00 uur. 
Meer informatie ⇢

+ Winandus-kapel 't Bluuske is te bezoeken op zaterdag 14 en zondag 15 september van 10.00 tot 17.00 uur. 
Meer informatie ⇢

+ Programma Open Monumentendag in de gemeente Stein ⇢

+ Meer informatie op openmonumentendag.nl ⇢

80 jaar bevrijding gemeente Stein

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com

Op 18 september 2024 is het 80 jaar geleden dat de gemeente Stein werd bevrijd.

Het Historiehuis van de Maasvallei gaat daar samen met DOP Elsloo aandacht aan besteden.
Streekhistoricus Guus Peters zal in dit kader op dinsdag 17 september een lezing geven over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Stein.
U bent daarvoor van harte welkom in Punt 39, Burg Maenenstraat 39 in Elsloo. Aanvang 19.30 uur.

Op woensdag 18 september geeft hij dezelfde lezing in het Historiehuis (streekmuseum) Op de Berg 4 Elsloo.
Aanvang 19.30 uur. Entree is vrije gave.

+ Meer over oorlog en bevrijding op onze website  ⇢

+ Naar uitgebreide informatie over de bevrijding van de gemeente Stein op 18 september 1944 ⇢

+ NOS 80 jaar bevrijding: De Ooggetuigen ⇢

+ Ga naar Fietsroute Herinnering WOII ⇢


Fragmenten uit boek "Op het netvlies gebrand"

Fietsroute Herinnering WOII

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com, Historiehuis van de Maasvallei

Deze fietsroute van 28 km voert u langs een aantal plekken binnen de gemeente Stein, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog van belang zijnde feiten zijn gebeurd.

Route
De routebeschrijving met de daarbij vermelde historische punten (in rood op routebeschrijving vermeld) start bij het Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo. Omdat de route een complete lus vormt kunt u echter op een willekeurige andere plek starten. Raadpleeg hiervoor het kaartje.

De routebeschrijving kunt u hier downloaden >

Filmbeelden bevrijding september 1944

  • Afbeeldingen | Bron ©: YouTube

In deze film zien we zeer interessante beelden van de stad Maastricht, net na de bevrijding. De arrestatie van collaborateurs, scènes bij het politiebureau, enorme schade aan bruggen en steden langs de Maas, Duitse krijgsgevangenen en veel beelden van Maastricht tijdens de daaropvolgende winter.

Volgens het Amerikaanse 117th Regimental Combat Team werd het dorp Mesch in Zuid-Limburg als eerste bevrijd op 12 september 1944. Dit was precies 90 dagen na D-day en hevige gevechten in de Belgische Ardennen. De Amerikanen trokken verder naar de stad Maastricht, die twee dagen later, op 14 september 1944, werd bevrijd. In de daaropvolgende dagen stokte de opmars van de geallieerde troepen.

Van 17 tot 25 september 1944 vond Operatie Market Garden plaats, waarbij een poging werd gedaan om de Rijnbrug bij Arnhem in te nemen. Deze operatie mislukte, wat uiteindelijk resulteerde in een patstelling in de daaropvolgende winter, waarin Nederland werd verdeeld tussen het door de Duitsers bezette noorden en het bevrijde deel ten zuiden van de belangrijkste rivieren: Rijn, Maas en Waal. Die winter staat algemeen bekend als de "Hongerwinter" waarin veel mensen in het Noorden honger leden en minstens 20.000 mensen stierven als gevolg daarvan.

Het duurde tot begin maart 1945 voordat het resterende deel van Limburg werd bevrijd, waaronder de steden Venlo en Roermond.  

Film is oorspronkelijk in zwart-wit maar werd later digitaal ingekleurd.

In memoriam Jan Pijpers

  • Afbeeldingen | Bron ©: familie Pijpers, rawpixel.com

Jan Pijpers In Memoriam design 1723838361870

Oud-secretaris en erelid Jan Pijpers overleden

Helaas is op 14 augustus 2024 Jan Pijpers op 86-jarige leeftijd overleden. Voorzitter Hugo Luijten schreef onderstaand in memoriam.

Na zijn vervroegd pensioen als ambtenaar bij de PTT werd Jan lid van de Heemkundevereniging Maasstreek. Na enkele jaren maakte hij samen met Louis Schreurs en Harry Rouvroye de overstap naar het Streekmuseum de Schippersbeurs, thans het Historiehuis van de Maasvallei.

Toegetreden tot het bestuur onder leiding van voorzitter Harrie Dobbelstein werd Jan in 1999 secretaris als opvolger van Wil Hensen. Met de opgedane vaardigheden en ervaringen als manager wist Jan van aanpakken. Het bestuur stond voor de taak om na dertig jaar het museum en de collectie te reorganiseren. De administratie en beheer van de collectie werden aangepakt, de tentoonstellingen werden gestroomlijnd in de tijd en gemoderniseerd en er werd een extra expositieruimte gecreëerd met aandacht voor ambachten en het beroep van mijnwerker. Steeds meer werd het nieuwe motto van het museum het leven in de Maasvallei.

Het bestuur werd verjongd en er kwam een conservator die door Jan onder de vleugels genomen werd op een wijze die onvergelijkbaar is zijn soort en een voorbeeld van personeelsbeleid genoemd mag worden. Ook de nieuwe bestuursleden kregen van Jan steun en het volle vertrouwen al bleef hij positief kritisch.

Het verjongde bestuur kwam in het begin van de 21 e eeuw voor een aantal uitdagingen te staan: voor de tweede keer moesten de tentoonstellingen op een nieuwe manier gepresenteerd worden. Met nieuwe media moest het verhaal van het leven langs de Maas opnieuw verteld worden. Daarnaast moest er ruimte gecreëerd worden voor de collectie van Harry Rouvroye waarin het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld zou worden. Om deze veranderingen te kunnen realiseren ijverde het bestuur voor nieuwbouw die na veel verzet een feit werd.

Toen met de uitvoer van de plannen begonnen werd was het Jan die als een projectleider bijna dag en nacht aanwezig was. Hem ontging niets. Hij zorgde dat de werkzaamheden plaats konden vinden zonder dat er beschadigingen aan bestaande gebouwen of collectie plaats vonden. Hij was het aanspreekpunt voor de architect en de uitvoerder bij acute problemen. 

De nieuwe uitbouw mag gerust zijn levenswerk genoemd worden. Dat het bestuur besloot het buitenplein naar oud-voorzitter Harrie Dobbelstein te vernoemen, de jaren ’50 keuken naar Louis Schreurs en de zaal met de Tweede Wereldoorlog collectie naar Harry Rouvrouye was voor Jan vanzelfsprekend. Zij hadden immers veel voor het museum betekend…….

Groot was voor Jan de verassing dat de vierde zaal in de nieuwbouw naar hem werd vernoemd. Dat hij voor al zijn werkzaamheden voor het Historiehuis benoemd werd tot ere-bestuurslid maakte hem sprakeloos maar ook heel vereerd. Het bestuur deed alleen maar recht aan de grote betekenis van Jan voor het Historiehuis. Later bleek hoe verguld Jan was met deze onderscheiding.

Het tekent de mens Jan Pijpers: gevormd door zijn jeugd en zijn hardwerkende ouders ontwikkelde hij een groot plichtsbesef. Zijn baan als manager bij de PTT leerde hem om met respect met mensen om te gaan. Binnen de verenigingen waar Jan gefunctioneerd heeft kon iedereen goed met hem opschieten. Tegelijkertijd was hij van geboorte “eine stiefköppige Maaskentjer”. Dat hielp hem bij onrechtvaardigheden de hakken in het zand te zetten en op te komen voor de belangen en principes waar hij voor stond zonder daarbij de tegenpartij te frustreren of te beledigen. Je zelf op de borst kloppen hoort daar niet bij.

Enkele jaren geleden voelde Jan zijn krachten af nemen. Met pijn in het hart maar wetende dat het niet anders kon droeg hij het secretariaat over. Aanvankelijk bleef hij de bestuursvergaderingen bezoeken tot ook dat niet meer ging. De wereld om hem heen vervaagde maar Aelse en vooral het museum bleven zijn wereld.

Het bestuur en medewerkers van het Historiehuis van de Maasvallei gedenken Jan Pijpers met diep respect en zijn hem dankbaar voor zijn erfenis: een toekomstbestendig museum met een groep vrijwilligers die dankzij de geest van Jan als een vriendengroep opkomt voor het erfgoed van de Maasvallei.

We wensen Lidy, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte

Toekomstdromen

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com

Stel je eens voor… je sluit jouw ogen en reist tien jaar terug in de tijd. Wat zie je? Ervaar je hoe alles om ons heen is veranderd? De wereld raast voort, vaak zonder dat we het echt beseffen. Onze omgeving verandert, technologieën ontwikkelen zich, en de uitdagingen waar we samen voor staan groeien mee. Je verandert, net als de mensen om je heen. Onze normen en waarden, en wat we 'normaal' vinden, verschuiven met de tijd.

Daarom willen de gemeente Stein samen met jou de Toekomstvisie 2040 actualiseren. Deze visie schetst wie we als gemeente willen zijn voor onze inwoners, ondernemers en onze natuur. En waar we als Stein voor staan. Het biedt ons een routeboekje om te navigeren bij het waarmaken van onze dromen, met alle kansen en uitdagingen die zich onderweg voordoen.

Je kunt op twee manieren meedromen:

1. Laagdrempelig mee dromen via de website
De Toekomstvisie is opgedeeld in 4 aandachtsgebieden. Door HIER te klikken ga je naar een formulier waar je per aandachtsgebied jouw dromen aan ons kenbaar kunt maken. Deze dromen worden meegenomen bij de actualisering van de Toekomstvisie 2040.

2. Meedromen op een van de drie plekken in onze gemeente
Als je tijd hebt dan nodigt onze burgemeester jou uit om op een historische plek in onze gemeente, die ons doet beseffen hoe de wereld met de tijd verandert, samen vooruit te kijken naar wat er nog komen gaat.

Je kunt je aanmelden voor één van de volgende momenten:

• Zaterdag 14 september van 14:00 tot 16:00 uur in het Archeologisch Museum in Stein
• Woensdag 18 september van 11:30 tot 14:00 uur in de Protestantse kerk in Urmond
Vrijdag 20 september van 19:00 tot 21:00 uur in het Historiehuis in Elsloo

Meld je aan door een e-mail te sturen met jouw voorkeur naar communicatie@gemeentestein.nl. Er is een beperkt aantal beschikbare plekken, dus wees er snel bij!

De vijf beste geschiedenisboeken van 2024

  • Afbeeldingen | Bron ©: historiek.net (embedded)

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van twintigduizend euro verbonden. Hij wordt op dit jaar, op 27 oktober voor de zeventiende keer uitgereikt.

De vijf genomineerde boeken zijn:
• Bas von Benda-Beckmann, Het kleedje voor Hitler ⇢
• Michal Citroen, Een adres. De geschiedenis van de Joodse onderduik ⇢
• Jaap Cohen, De bolle Gogh ⇢
• Benjamin Duerr, De droom van Den Haag ⇢
• Rick Honings, De ontdekking van Insulinde ⇢

+ Lees verder op historiek.net ⇢

Rabo ClubSupport Start

  • Afbeeldingen | Bron ©: Rabobank, Historiehuis van de Maasvallei

Ook dit jaar doet Historiehuis van de Maasvallei weer mee aan Rabo ClubSupport. U kunt stemmen van 2 september tot en met 24 september 2024. Mogen wij op uw stem rekenen?

Iedereen verdient een club of een vereniging; zoals bijvoorbeeld een museum. Het is vaak als een 2e huis. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Kortom: verenigingen zijn onmisbaar.
Daarom helpt Rabobank hen graag met kennis, netwerk en geld om hun ambities te realiseren.

KLIK HIER ⇢ voor meer informatie en om te stemmen.  Log in op Rabobank Online Bankieren. Dan worden de stemknop en de selectie verenigingen uit onze regio Zuid-Limburg West zichtbaar.
Zoek dan naar "Streekmuseum Elsloo" omdat wij nog als zodanig vermeld staan.  Zoek nog 2 andere verenigingen die u wilt steunen. Ontzettend bedankt alvast!!

 

Ons doel in 2024

We gaan de zolder inrichten als werkplek voor onze medewerkers. Denk hierbij aan ICT-werkplekken. Een opstelling om objecten te fotograferen, maar ook klein onderhoud aan museumstukken te kunnen uitvoeren.
Tot nu toe wordt dit her en der in het museum uitgevoerd, we gaan nu een vaste plek inrichten.

rawpixel bedankt design 01j61sc3wp 1724490190

 

 

Terug over de Maas

  • Afbeeldingen | Bron ©: L1, rawpixel.com

Kasper en Rogier zijn twee broers uit Bergen, Noord-Limburg. Maar hoe goed kennen zij hun eigen provincie eigenlijk? Ze besluiten om 160 kilometer te kajakken, van Eijsden tot de Mookerheide.

Tijdens deze route meren ze aan op verschillende plekken, op zoek naar de mooiste verhalen uit de provincie. Zo proosten ze met John Tana op Maastricht, houden ze het hoogwater in de gaten met een dijkwacht en spreken ze met Emile Roemer over de provincie.

Ze bezoeken de mooiste natuurgebieden en ontdekken unieke tradities en rituelen aan het water. Door sluizen, watervallen en regenbuien heen varen ze… Terug over de Maas.

Hieronder kunt u gelijk deel 1 van de vierdelige serie bekijken. De andere delen kunt u hier op L1 bekijken ⇢ 

Nu compleet overzicht: aanleg Julianakanaal

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com, Historiehuis van de Maasvallei

Nu in één uitgebreid artikel te lezen: de aanleg van het Julianakanaal en de gevolgen daarvan voor het dorp en haar inwoners.

Rond de eeuwwisseling moderniseerde de Limburgse mijnindustrie en nam de productie van steenkool een vlucht. De behoefte aan goedkoop transport naar het noorden leidde in 1921 tot de beslissing het Julianakanaal te graven. Om politieke redenen werd besloten om het nieuwe kanaal op Nederlands grondgebied en parallel aan de bestaande Maas te graven, zodat het tracé door het relatief vlakke Maasdal aangelegd kon worden.
Op 22 oktober 1925 stak de toen 16-jarige prinses Juliana de eerste schop in Limmel in de grond, als symbolische start van de aanleg van het naar haar vernoemde kanaal.

+ Naar artikel Aanleg van het Julianakanaal ⇢