Meer informatie
info@historiehuismaasvallei.nl
Adres: Op de Berg 4 - 6 te 6181 GT Elsloo
Agenda
-
(✦ Donderdag 21-11-2024 ⏱ 13:00)
-
(✦ Vrijdag 22-11-2024 ⏱ 20:00)
-
(✦ Zondag 24-11-2024 ⏱ 14:00)
-
(✦ Dinsdag 26-11-2024 ⏱ 13:00)
-
(✦ Woensdag 27-11-2024 ⏱ 13:00)
-
(✦ Donderdag 28-11-2024 ⏱ 13:00)
-
(✦ Vrijdag 29-11-2024 ⏱ 20:00)
Openingstijden
Hieronder staan onze openingstijden. Voor scholen en groepen zijn -alleen op afspraak- andere tijden mogelijk. Voor meer informatie hierover neem contact op.
Het museum is gehuisvest in monumentale panden waardoor de toegankelijkheid beperkt is voor mindervaliden. De nieuwbouw is daarentegen wel voor iedereen goed bereikbaar.
-
Maandaggesloten
-
Dinsdag13.00 - 16.00 uur
-
Woensdag13.00 - 16.00 uur
-
Donderdag13.00 - 16.00 uur
-
Vrijdaggesloten
-
Zaterdaggesloten
-
Zondag14.00 - 17.00 uur
Entreeprijzen
-
Entreeprijs4 euro per persoon
De Museumkaart is bij ons niet geldig. Maar uit coulance betalen houders van de kaart slechts 2 euro entree.
-
Kinderen t/m 14 jaargratis entree
-
Groepen3 euro per persoon
Alleen voor groepen die uit minimaal 10 personen bestaan
-
Historische Dorpswandeling4 euro per persoon
Alleen voor groepen die uit minimaal 10 personen bestaan
-
Combinatie museumbezoek
en dorpswandeling6 euro per persoonAlleen voor groepen die uit minimaal 10 personen bestaan
-
Scholen
Basisschool: een vast bedrag van 25 euro per klas.
Vervolg onderwijs: een vast bedag van 50 euro per klas. -
Scholenproject Jules
Basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 : 45 euro per groep.
Overige Activiteiten
-
Workshop spek en ei bakken
Maaltijd bereiden met de middelen en materialen van 100 jaar geleden:
100 euro per groep + 2,50 euro per persoon -
Seniorenochtend
workshop: 5 euro per persoon
-
Trouwlocatie
Trouwen in het museum: 125 euro ongeacht groepsgrootte
-
Fotolocatie
Foto's maken bij huwelijk, communiefeest etc: een vast bedrag van 25 euro.
Alle andere activiteiten in overleg met conservator en/of bestuur.
Op de Berg 4 - 6 Elsloo
Buiten de oude kern
Het Historiehuis van de Maasvallei heeft geen eigen parkeerplaats.
Wij verzoeken je met klem niet in de oude kern te parkeren maar primair op de locaties: Kaakstraat/Terhagen of Scharberg.
Als je gebruik maakt van bovenstaande parkeergelegenheden liggen andere bezienswaardigheden van Elsloo ook op loopafstand: het beschermd dorpsgezicht, het Kasteelpark, hellingbossen met bronnen en veel zeldzame planten, Slakmolen, botanische tuin, St. Augustinuskerk en een prachtig vergezicht over het Maasdal.
In de buurt liggen enkele horecagelegenheden met terras.
Wij verzoeken je vriendelijk het woongenot van de buurtbewoners te respecteren!
Hieronder kun je de route vanaf je huisadres of elk ander adres plannen.
Voor het navigatiesysteem, onze locatie is » Op de Berg 4-5-6 te 6181 GT Elsloo.
Elsloo is overigens ook prima per openbaar vervoer bereikbaar. Vanaf het NS trein- en busstation Beek-Elsloo loop je binnen ca. 30 minuten naar de oude kern.
Ga vanuit het station naar rechts en op het einde van de weg weer naar rechts, de overweg over. Direct achter de overweg ga je linksaf en loop je steeds rechtdoor. Volg de bordjes oude kern, Streekmuseum of Kasteel Elsloo.
Waar vind je ons en de overige bezienswaardigheden in Elsloo?
Klik op de gele info-iconen voor bezienswaardigheden in Elsloo. Via de blauwe parkeer-iconen kunt u de route naar die parkeerplaats plannen.
Parkeerplaats Terhagen - gratis -
INFO PUNTEN
Klik op de gele info-iconen voor bezienswaardigheden.
Parkeerplaats Scharberg - gratis -
INFO PUNTEN
Klik op de gele info-iconen voor bezienswaardigheden.
Parkeerplaats Kasteelpark - gratis -
INFO PUNTEN
Klik op de gele info-iconen voor bezienswaardigheden.
Terhagen
Boven de Terhagerberg in het kasteelpark ligt verscholen het kleine gehucht Terhagen. De kern van dit gehucht wordt gevormd door een groepje huizen aan de bosrand. Letterlijk betekend Terhagen: bij de hagen (heggen). De huizen en omringende weilanden afgewisseld met bossen herinneren aan de typische Limburgse gehuchten van meer dan 100 jaar geleden. Pure schoonheid en een prachtige wandelomgeving.
Terhager Pötje
In het Kasteelpark, het Elslooër Bos en het Bunderbos ontspringen overal bronnen en stroomt het ijskoude water van de hellingen omlaag. Vlakbij buurtschap Terhagen ontspringt ook zo'n bron die bereikbaar is via een klein viaduct. Vroeger werd daar het drinkwater gehaald en deden de vrouwen daar hun was.
Kasteel Elsloo
Wat nu kasteel Elsloo wordt genoemd waren tot 1885 de stallen en schuren. Het eigenlijke kasteel uit 1620 lag dwars voor het huidige gebouw maar werd helaas in 1885 volledig door brand verwoest en nooit herbouwd.
Leeuwenkop waterbron
Naast de ingang van hotel kasteel Elsloo staat tegen de voorgevel een hardstenen waterbak met aan de achterzijde een mooi bewerkte gevelsteen met daarop een fraaie leeuwenkop. In de 17e en 18e eeuw was dit de drinkbak voor paarden die hier hun dorst lesten voordat ze op stal werden gezet. Wat nu kasteel Elsloo wordt genoemd waren in die tijd de stallen en schuren. Het eigenlijke kasteeluit 1620 lag dwars voor het huidige gebouw maar werd helaas in 1885 volledig door brand verwoest en nooit herbouwd.
Wielermonument Maasberg
Wielermonument werd in 2019 onthuld ter nagedachtenis aan de vele wielrenners uit de gemeente Stein. De bekendsten waren Sjefke Janssen, Jan Nolten, gebroeders Steevens, Wim Schepers en Arie den Hartog.
Waterbron Maasberg
Bij de bouw van het herenhuis aan de Maasberg nr.3 omstreeks 1850, werd aan de voorzijde van het huis een watervoorziening aangelegd die gevoed wordt door bronwater dat in het kasteelpark ontspringt uit een van de vele bronnen. Vroeger werd het water als drinkwater gebruikt, maar tegenwoordig is dat af te raden vanwege vervuiling.
Beschermd Dorpsgezicht
In de rijksbeschermde oude kern van Elsloo lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Langs de met kasseien geplaveide smalle straten liggen schilderachtige Maaslandse huizen met spekbanden en hardstenen raamomlijstingen of met vakwerk.
De oudste panden zijn gebouwd door rijke Maasschippers en dateren uit de 16e en 17e eeuw.
Historiehuis van de Maasvallei
Het Historiehuis is gevestigd in de voormalige Schippersbeurs, een gebouw in Maaslandse stijl uit het begin van de 17e eeuw.
Je kunt er naast het Streekmuseum, de 50-er jaren keuken, de nostalgische dorpswinkel en de oude huisjes ook het Informatie- en Kenniscentrum van de Maasvallei bezoeken.
Uitzichtpunt Op de Berg
Vlakbij het Historiehuis kunt u vanaf zichtpunt Op de Berg genieten van een prachtig uitzicht over de Maasvallei richting België. De trappen omlaag brengen u op de Maasberg. U kunt ook de weg volgen die u naar de Dikke Stein en St. Augustinuskerk voert.
Dikke Stein
De Dikke Stein werd gevonden tijdens het graven van het Julianakanaal. In eerste instantie lag hij midden op de weg, later verhuisde hij naar het plantsoen. Jarenlang kon hij door de kinderen als “roetsjbaan” gebruikt worden. Naderhand is de steen om een of andere reden gekanteld, toen was dat gedaan. Het is een markante aandachtstrekker in de bocht Scharberg/Julianastraat in de schaduw van de St. Augustinuskerk.
St. Augustinuskerk
Rooms-Katholieke kerk gebouwd in 1848-1849. De kerk stond eerst als gebruikelijk in het midden van het oude dorp. Maar bij het graven van het Julianakanaal moest rond 1930 een groot deel van het dorp gesloopt worden, waardoor de kerk aan de rand van het dorp kwam te liggen.
De kerk is prachtig ingericht en herbergt tal van kerkelijke kunstschatten. De krk is alleen tijdens diensten en op afspraak te bezichtigen.
Grafkapel met grafzerk
Op het kerkhof bij de St. Augustinuskerk staat een grafkapel waar in 1809 Charles Alexander D’ Arberg de Valangin werd begraven, emeritus bisschop van Ieperen (B) Telg uit de familie d'Arberg die op enig moment het kasteel bewoonde.
Op de achterzijde is de grafzerk van Conraet van Gavre ingemetseld die ooit in de St. Augustinuskerk heeft gelegen. De Gavre was een andere adelijke familie die ooit het kasteel heeft bewoond. Lees de Heren van Elsloo ⇢
Pand De Conincx
Aan de Dorpstraat 28 ligt een van de oudste en mooiste panden van Oud-Elsloo. In de 17e eeuw liet maasschipper Jan Conincx de huidige gevel optrekken rond een vakwerkhuis uit ca. 1450. Binnen een imposante open haard met inscriptie 1655.
Kapel aan de Kaak
Deze kapel uit begin 19e eeuw staat op de kruising Raadhuisstraat, Dorpstraat, Kaakstraat, allemaal klinkerstraten. Het is een veldbrandstenen kapel met opvallende topgevel en een met leien gedekt zadeldak. En een kapel met een verhaal...
Waterpomp aan de Kaak
Waterpomp waar de bewoners van Oud-Elsloo vroeger hun water haalden. In 1965 is de waterpomp buitenwerking gesteld, omdat het grondwater vervuild was geraakt en gevaarlijk voor de gezondheid van de mensen was.
Catsop
Catsop is van oudsher een gehucht van Elsloo. Het gehucht vertoont de typische kenmerken van een middeleeuwse ontginnings-nederzetting; namelijk een grote laathof (de Hof van Catsop, een van de oudste panden waar u nu van ijs en koffie kunt genieten) met boerderijen langs oude doorgaande wegen. De vroegst bekende vermelding van Catsop dateert uit 1367. Wandel eens door Catsop en zijn veldwegen. Of ga lekker in de schaduw zitten op het pleintje Op de Dries.
Winanduskapel Catsop
Ook wel genoemd: Kapel 't Bluuske
De kapel ligt op de T-splitsing Daalstraat - Het Einde, midden op straat in de buurtschap Catsop, bij Elsloo. Zij dateert uit 1848 en werd op de plek gebouwd die verbonden is met de legende van Winand van Meers. De kapel werd gebouwd met materialen die over waren van de bouw van de St Augustinuskerk.
Mariaboom Catsop
Tegen de stam van een hele oude (500-600 jaar) en zeer knoestige, afgeknotte lindeboom aan de Catsopperstraat in Catsop, is een klein kastje geplaatst waarin een Maria beeldje staat, afgeschermd door een glazen deurtje. Boven op het kastje staat een kruisje. Boven het deurtje staat de tekst “Ave Maria”. Het beeldje is waarschijnlijk geplaatst in het begin van de 20ste eeuw, nadat op deze plek als gevolg van een caferuzie een man is doodgestoken. Een andere versie zegt dat hier een man en zijn paard zijn doodgestoken en vervolgens in het talud begraven.
Verdronken kasteel in de Maas
Een verdronken kasteel uit de middeleeuwen. De kasteelheren konden van daaruit de hele Maasvallei overheersen; passerende schepen op de Maas moesten daar tol betalen. De oudste gevonden elementen dateren uit de 13e eeuw. Nadat het kasteel in de 16e eeuw al zwaar beschadigd wordt door brandstichting, wordt het uiteindelijk in de 17e eeuw een prooi van de Maas die gaandeweg haar loop richting Elsloo heeft verlegd.
Bij heel laag water steken elementen nog boven de waterspiegel uit. En je kunt op deze plek het kasteel met je smartphone virtueel bezoeken.
Bunker S-54
Deze Nederlandse bunker, betonkazemat S-54 uit 1939, is nog het enige tastbare bewijs van de felle gevechten die hier bij de Duitse inval op 10 mei hebben plaatsgevonden.
De bunker ligt tussen Julianakanaal en de Maas, net over de brug richting Meers. Van daaruit voert een mooie wandelroute naar Meers, eerst door geaccidenteerd bos en daarna langs de Maasoever via Meers naar Maasband.
Urdal, Meldert
Een prachtig wandelgebied tussen Elsloo en Stein. U kunt door bossen en velden naar de Scharberg aan het Julianakanaal lopen.
Scharberg, Meldert
Een prachtig wandelgebied tussen Elsloo en Stein. U kunt door bossen en velden van de Scharberg via de Pasveersloot en Urdal naar de Steinderweg lopen. Of over de Scharberg lopen en van een weids vergezicht richting België genieten. Of u volgt het rijwielpad omlaag tot aan het Julianakanaal en vandaar en mooie wandeling richting de kasteelruïne in Stein.
Lindenbergstraat
Een van de oudste wegen in Elsloo. Oorspronkelijk voerde die vanuit Oud-Elsloo via de Kaakstraat en bij de Catsopperstraat rechtsaf. Blijven volgen tot aan de Eykskensweg. Daarna sloot de weg weer aan op de Heerstraat te Geulle en voerde via Kasen en Bunde naar Maastricht.
Via de Eykskensweg richting Geulle wandelt u door een karakteristieke oude holle weg.
Eykskensweg
Via de Eykskensweg richting Geulle wandelt u door een karakteristieke oude holle weg. Dit is een van de oudste wegen vanuit Elsloo naar Maastricht; via Geulle, Kasen en Bunde.