Terug Naar Toen
Voor het merendeel alleenstaande ouderen genieten in het Historiehuis van de Maasvallei van een ouderwetse lunch: zwartbrood met spek en ei, uit de pan op tafel. Erbij een stevige "tas koffie... mit kans op grozele".
Handwerk- en kaartmiddagen waren er altijd al. Maar er is meer nodig in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen, beseffen ook het Historiehuis van de Maasvallei, Stichting Erfgoed Stein en Dorpsplatform Elsloo. Gezamenlijk vatten ze de koe bij de horens.
Noem het gerust een pact tegen eenzaamheid: Wètste Nog, het project van drie Steinse stichtingen rond een breed scala aan activiteiten om ouderen elkaar te laten ontmoeten en een prettige tijdsbesteding te bieden. Met een belangrijke rol voor het eigen en het collectieve geheugen.
Herinneringen ophalen en delen tijdens fotopresentaties, historische modeshows en nostalgische middagen over voorwerpen en gebruiken van vroeger. In het programma zijn ook educatieve workshops en cursussen opgenomen.
Foto geblurd vanwege de privacy van onze bezoekers.
Wètste Nog?
De herinnering is het parfum van de ziel.
George Sand, 1804-1876, schrijfster
Ophalen herinneringen zeer waardevol
Reminiscentie of het ophalen van herinneringen kan in het contact met ouderen zeer waardevol zijn. Reminiscentie kan worden toegepast bij somatische zieke en dementerende bewoners van verzorgings- of verpleeghuizen of bezoekers van een dagopvang of dagbehandeling. Oudere mensen hebben in jaren gemeten meer verleden dan toekomst. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat ouderen in gesprekken met leeftijdgenoten, maar ook met anderen nogal eens gebeurtenissen uit het verleden inbrengen. Het ophalen van herinneringen stelt ouderen in staat de balans van het leven op te maken.
Bron: BTSG | Beweging In Ouderenzorg
Foto's: unsplash.com
Gebruik foto's om in gesprek te komen
Het is vaak niet gemakkelijk om te achterhalen waar de interesses van ouderen liggen, als je een persoonlijke fotopresentatie voor al dan niet dementerende ouderen wilt maken.
In zo'n geval is het handig om een gemengde collectie foto's te bekijken. Dat levert reacties en gespreksstof op. En zo kom je erachter waar de interesses liggen.
Het is belangrijk niet naar parate kennis over een foto te vragen, maar gebruik de foto's om in gesprek te komen. Ga bijvoorbeeld niet vragen wie er allemaal op de foto staan bij een gezellige picknik ergens rond 1950. Als ze dat niet weten, breng je ze in verlegenheid. Je kunt dan beter vragen wat ze van de foto vinden, van de kleding enzovoorts. Als ze nog namen weten komen die vanzelf en wie weet welke verhalen nog boven tafel komen!
Activiteiten die herinneren stimuleren
Er zijn diverse activiteiten die zich goed lenen om het ophalen van herinneringen te stimuleren.
We noemen: • puzzels met afbeeldingen van vroeger, of oude bordspellen zoals ganzenbord • liedjes en versjes van vroeger • foto's of gebruiksvoorwerpen van oude ambachten bekijken • koken van oude recepten en aan ouderwetse gedekte tafel eten • in oude jeugdboeken te bladeren en stukjes voor te lezen • het bekijken van foto's, video's en dia's over vroeger etc.
De regelmatige foto-dia avonden in de verzorgingshuizen zijn keer op keer druk bezocht en een groot succes.
Reminiscentiehuis
In een keuken anno 1950 een ouderwetse lunch bereiden en gezellig samen eten aan een nostalgisch gedekte tafel.
Daarna samen met de hand afwassen; de verhalen komen vanzelf. En als de pannen van tafel zijn eventueel een spelletje spelen. Of gezellig foto's bekijken. Een dorpswandeling door oud-Elsloo en het aangrenzend Kasteelpark is ook mogelijk.
Wètste nog?
Uit een selectie van maar liefst 250 inzendingen uit heel Nederland is het gezamelijk project ‘Wètste nog’ van de Stichting Erfgoed Stein, Dorpsplatform Elsloo en Streekmuseum Elsloo (nu Historiehuis van de Maasvallei) in 2017 uitverkozen om de komende jaren deel te nemen aan het programma Samen Ouder. Dit is een project tegen eenzaamheid bij ouderen.
Door herinneringen aan vroeger te delen met ouderen willen de voornoemde stichtingen uit Stein en Elsloo kwetsbare inwoners bereiken.
Eenzaamheid is een groeiend sociaal probleem in Nederland. Om verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld langer thuis wonen en het ontbreken van een sociaal netwerk, speelt dit sociale probleem met name bij ouderen.
Een feest van herkenning
Vrijwilligers van het Historiehuis van de Maasvallei verzorgen heel regelmatig een Nostalgische Modeshow in verzorgingshuizen in de regio en soms daarbuiten. Op de catwalk worden dan diverse kledingstukken getoond, variërend van de periode eind 19e eeuw tot en met de jaren 50 en begin 60 van de vorige eeuw. Ook wordt er beroepskleding uit die jaren geshowd inclusief het toen gebruikte gereedschap.
Voor de bewoners is het altijd een feest van herkenning met hun jonge jaren.
Potten- en Pannenmiddag
Elke keer weer een feest van herkenning als we in de verzorgingshuizen en bij seniorenverenigingen ons arsenaal oude gebruiksvoorwerpen en verdwenen merken uitstallen.
Uit de oude doos
In deze video's vertellen markante Elslonaren op hun manier over "vroeger".
Helaas inmiddels bijna allemaal overleden.
Reuring in 't dorp
Omdat begin vorige eeuw "even een foto maken" toch een heel gedoe was, trok een fotograaf al snel de aandacht van de dorpelingen. Natuurlijk het eerst van de kinderen die op straat speelden. Hun geschreeuw trok de aandacht van moeder en vaak inwonende oma; en die staan dan ook op de foto. Net zoals de toevallig passerende fietsers die blijven wachten totdat de fotograaf klaar is. Meestal deden de dames nog snel hun schort af zodat ze netjes op de foto stonden. Maar in Catsop is daar rond 1920 blijkbaar geen tijd meer voor geweest.
Trampele in Aelse
Jo Cobben, jaargang 1938, publiceerde eerder op deze website korte verhalen met zijn herinneringen aan vroeger. In maart 2022 heeft hij de verhalen in een boekje gebundeld. Als vaandeldrager van 't Aelser plat doet hij dat natuurlijk in het plaatselijk dialect.
Zónger richtig Aelser plat op sjwal
Greujt 't Holles plat wie kwal