Skip to main content

We zijn open op dinsdag - woensdag - donderdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Je kunt niet alleen het museum bezoeken maar ook de expositie in de nieuwbouw, de vintage keuken, de oude huisjes en het kenniscentrum.

De entreeprijs bedraagt 4 euro per persoon. Kinderen tot en met 14 jaar hebben gratis toegang.
De Museumkaart is bij ons niet geldig. Maar uit coulance betalen houders van de kaart slechts 2 euro entree.

Reis door de tijd

Het streekmuseum is een onderdeel van de Stichting Historiehuis van de Maasvallei. Het is gevestigd in de voormalige Schippersbeurs, een gebouw in Maaslandse stijl uit het begin van de 17e eeuw, alsmede in twee naastgelegen karakteristieke huisjes.
De huisjes zijn ingericht zoals ze in vorige eeuwen werden bewoond. In een van de huisjes is een nostalgische dorpswinkel nagebouwd. 

Bezoekers aan het streekmuseum maken een reis door de tijd en kunnen zich zo een goed beeld vormen hoe de bewoners van de Maasvallei in de periode 1650 tot 1950 leefden, woonden en werkten.

Museumbezoekers kunnen steeds genieten van wisselende exposities. 

Periode 1650 - 1950

De kerncollectie bestaat uit voorwerpen en relicten verbonden met het leven, wonen en werken in een Limburgs dorp aan de Maas in de periode 1650-1950.
In twee aangrenzende originele arbeiderswoningen uit de 18e eeuw heeft het museum de woon- en leefsituatie in deze periode nagebootst. Er zijn diverse ruimtes ingericht zoals keuken, woonkamer en slaapzolder, voorzien van de voorwerpen uit genoemde periode.

Daarnaast is in één van de vertrekken een dorpswinkel ingericht met attributen uit de periode 1920-1950. In de winkel staan ook nog originele oude producten tentoongesteld.

Grootste bandkeramische nederzetting

De diverse opgravingen tussen 1930 en 2014  in Elsloo zijn tot nu de grootste in een bandkeramische nederzetting in Nederland. Er werden plattegronden van 95 huizen bloot gelegd, alsmede een grafveld met crematie- en vlakgraven.

Tot eind juni 2023 kunt u in het Historiehuis van de Maasvallei een jaar lang een bijzondere expositie over de Bandkeramiekers bezoeken. De expositie met unieke vondsten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, is ingericht door Ivo van Wijk, mede-auteur van een nieuw boek over de Bandkeramische cultuur.


Unieke collectie

In een aparte ruimte van het museum is ook een bijzondere collectie Maaslandse streekdracht uit de periode rond 1900 te bewonderen. Naast de dagelijkse werk- en uitgaanskleding tref je ook de vroeger in de mode zijnde onderkleding aan.
Op afspraak is ook de collectie te zien die in depot bewaard wordt.

Grote impact op dorp

Bij de aanleg van het 35 km lange Julianakanaal tussen 1925 en 1935 werd Elsloo niet ontzien; nagenoeg de halve dorpskern moest worden gesloopt. Het gehele werk bij Elsloo werd bijna dag voor dag op foto vastgelegd. Dit originele fotomateriaal en bijbehorende dokumenten zijn in ons museum te zien.


Kort nieuws

Jaarlijks aanbod

Voor slechts 50 euro kun je gedurende 20 dagdelen een boeiende reis door de tijd maken. Tevens zijn voor die prijs een aantal excursies inbegrepen naar monumenten en musea in de  gemeente Stein.
De cursus wordt door Guus Peters gegeven in Punt 39 van het Dorpsplatform Elsloo.

Bron: Andere Tijden

Kinderen vertellen door middel van hun dagboeken hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben ervaren. Onbekende én iconische archiefbeelden van kinderen in de oorlog laten een ingrijpend beeld zien van de oorlogsgeneratie. 

Een beeld met een verhaal

In de St. Augustinuskerk te Elsloo bevindt zich een beroemd beeld van St Anna-te-Drieën. Hoewel de St. Augustinuskerk diverse beelden bezit van hoge ouderdom, wordt in publicaties over haar collectie steeds steeds dit ene beeld speciaal toegelicht vanwege de grote kunstwaarde.

Winkels genoeg, maar armoe troef

Het oude dorpsdeel van Elsloo kreeg in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw het gezicht, dat we nu nog kennen. De komst van de mijnen in de twintiger jaren bracht een flinke verbetering mee in de inkomens-situatie van een aanzienlijk deel van de bevolking van destijds circa 2400 zielen.

Afbeelding rechtenvrij: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:5x7_Press_Graflex_camera,_produced_by_the_Folmer_%26_Schwing_Division_of_Eastman_Kodak_Co._held_by_Germany_Schaefer,_Washington_Senators_April_1911_LOC_2162646403_%28cropped%29.jpg
Jong en oud is welkom

Vrijwilliger worden? Ja, graag!!

Historiehuis van de Maasvallei is een onafhankelijke stichting waarvan het bestuur samen met een conservator en met een team van een 30-tal enthousiaste vrijwilligers de organisatie draait. Zonder hen zou het museum niet kunnen functioneren.
De vrijwilligers zijn met een aantal taken belast, zoals het ontvangen en rondleiden van bezoekers en ondersteuning in het kenniscentrum.
Diverse vrijwilligers zijn betrokken bij de realisatie van bijzondere projecten, zoals regelmatige thema-exposities, projecten voor schoolklassen en ouderen en de nostalgische modeshow.
Anderen assisteren bij de opbouw van tentoonstellingen en het documenteren en beheren van de collectie.