Skip to main content

De Stiefköppige Maaskentjers

  • Afbeeldingen | Bron ©: Streekmuseum Elsloo

In het kader van haar vijftigjarig bestaan en als afsluiting van de festiviteiten rondom dit jubileum heeft de stichting Streekmuseum Elsloo een bijzonder boek uitgegeven. “De stiefköppige Maaskentjers” met Guus Peters en Harry Strijkers als auteurs en met verdere medewerking van fotograaf Fons Verhoeve, Jacques Janssen en Huub Breuls. Inmiddels is het boek uitverkocht; een herdruk wordt overwogen.

De subtitel “Leven en overleven in de Maaskant” geeft reeds aan dat het leven aan de Maaskant in vroegere tijden niet altijd van een leien dakje is gegaan.
Het boek had er al moeten zijn, maar door de ziekte van Guus Peters is het project iets vertraagd.  De inhoud van dit boek is gebaseerd op eigen onderzoek, ervaring, overlevering, archieven, lokale literatuur en gesprekken met inwoners en streekhistorici.

auteurs guus peters en harrystrijkers

Auteurs: Guus Peters en rechts Harry Strijkers

Identiteit
De Maaskant is altijd een aparte streek geweest met bewoners die nog steeds een
eigen, door de eeuwen heen, gevormde identiteit kennen. Afgeschermd door enerzijds de vroegere uitgestrekte Graetheide en anderzijds de Kempen waren de Maasdorpen aan weerszijden van de rivier op elkaar georiënteerd met de Maas niet als scheidende maar als verbindende factor. De vroegere heersers stonden ver van hun af en waren veel afwezig. Misschien is dit ook de oorzaak van de onafhankelijke en zelfstandige houding van de Maaskanters. Gezag en inmenging van buitenaf accepteerden ze namelijk niet zonder meer. Hiertegen stelden ze zich steeds, als het moest met alle middelen en als een eenheid, te weer.

Karakter
De strijd tegen de grillige rivier en de economische tegenwinden hebben het karakter van de Maaskanter gevormd tot het type van de overlever. De Maas heeft ook haar invloed gehad op de vorming van de Maaskanter, met name de vele overstromingen en de legers die hier in vroegere tijden rondtrokken. Voor buitenstanders is dit strijdbaar karakter vaak de reden geweest om de Maaskanters af te schilderen als “deugneete, verrekkkelinge en vregte vrouwluu.“
Wat echter altijd onderbelicht is gebleven, is dat het overgrote merendeel van de Maaskanters altijd hard werkende, zelfstandige en vrije mensen zijn geweest. Mensen die zich steeds aan de omstandigheden moesten en wisten aan te passen. Hierin gesteund door een sterke band met elkaar en met hun dorp. Ze gingen liever naar de brikke of de mijnen, dan dat ze zonder strijd hun autonomie prijsgaven. Wat men over hen ook zei of dacht, de Maaskentjers hadden hier geen boodschap aan. Ze beschouwden zich als gelijken en als eenheid vochten ze om economisch te overleven, tegen de Maas en voor een toekomst voor hen die na hun kwamen, wij dus! “Ze leete zich einmaol neet alles zekke en zwa maer aafpakke”

Inhoud
Het boek beschrijft het verhaal van de Maaskant en Maaskanter volgens de overlevering uit de streek zelf. De intentie is om de huidige Maaskanters en geïnteresseerden meer inzicht te geven in karakter en achtergrond van de vroegere bewoners van de dorpen in de Maaskant. Niet om de dingen mooier te maken dan ze waren, maar wel om ze in een juiste context te plaatsen.
Het boek is zeer gevarieerd van inhoud. Na een voorwoord van voorzitter Harry Dobbelstein en een Ten Geleide van Guus Peters schetst Harry Strijkers in het kort de weinig florissante geschiedenis van de gewone man in de loop van de eeuwen.
Guus Peters heeft het hierna uitgebreid over de stiefköppige Maaskentjers en beschrijft in begrijpelijke taal en met vele anekdotes de Maaskant en haar bewoners. Het artikel Klokkengelui over de Maaskant, eveneens van Guus Peters, illustreert op treffende wijze steeds weer het gevecht van de Maaskanters met “Mooder Maas.”
Harry Strijkers geeft in het kort van alle Maaskantdorpen  in de gemeente Stein een historische schets en hierna volgt, eveneens van zijn hand, een reeks artikelen over bekende persoonlijkheden en gebeurtenissen onder de titel “Zwerftochten door het Maaskants Verleden.” Een speciale wandel- en fietsroute met als naam “De Maaskanter” is door Jacques Janssen uitgestippeld en wordt in dit boek opgenomen.
Een eigentijdse Maaskantse fotogalerij wordt verzorgd Fons Verhoeve. Hij heeft in de loop der tijd een indrukwekkend oeuvre aan artistieke foto´s over de mooie Maaskant opgebouwd.
Van verzamelaar Huub Breuls uit Elsloo zijn unieke foto´s van Oud-Urmond in het boek opgenomen. Ook het Limburgs Genealogisch en Geschiedkundig Informatiecentrum te Stein is bij dit project betrokken.

Het boek was enkele dagen na uitgifte reeds uitverkocht. Er komt geen tweede druk. Daarom kunt u het boek hier lezen en/of downloaden >