Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Werk aan de winkel in 2019

Het Streekmuseum, volgens velen een van de fraaiste monumenten in Elsloo, is tijdelijk aan het zicht onttrokken door steigers en doeken. De voorgevel wordt gerestaureerd, twee jaar nadat een bedrijf de muur van baksteen en mergel veel te rigoureus had gereinigd en flink beschadigde. 

De aannemer, een schildersbedrijf en de gemeente gingen behoorlijk in de fout. De Limburger, 15.03.2019 >

Tijdens de werkzaamheden is het museum op de reguliere openingsdagen gewoon geopend. Mooi meegenomen dat de entreeprijs daardoor tot 7 september 2019 slechts 2 euro bedraagt, in plaats van de gebruikelijke 4 euro.

Streekmuseum steigers 01.08.2019

Naar verwachting staat het museum er vanaf 7 september weer tiptop op. Juist op tijd voor de Bevrijdingsexpositie en het Museumweekend op 15 september.

Een onderaannemer van een ingehuurd schildersbedrijf heeft bij het verwijderen van hardnekkige oude verflagen de voorgevel dermate beschadigd dat deze nu grondig gerestaureerd moet worden.

De gemeentelijke Welstandscommissie heeft het herstelplan van het schildersbedrijf afgekeurd en het college van B & W geadviseerd een herstel- en onderhoudsplan door professionele partijen te laten maken. Zowel het schildersbedrijf als de onderaannemer zijn door de gemeente (eigenaar van het complex) aansprakelijk gesteld.

DDL 20170801 Streekmuseum gevel

klik voor vergroting op afbeelding

Werk aan gevel Streekmuseum stilgelegd

Tijdens straalwerkzaamheden aan de eeuwenoude gevel van het Streekmuseum zijn niet alleen verfwerk en voegen verwijderd, maar ook stukken mergel en veldbrandsteen. Eigenaar en opdrachtgever de gemeente Stein heeft het werk tot nader order laten stil leggen en onderzoekt of zij de aannemer aansprakelijk kan stellen voor de schade.

Guus Peters, aleserloog en bestuurslid Streekmuseum, betreurt het voorval. Tegelijkertijd relativeert hij het, want volgens hem is de gevel de afgelopen 300 jaar in fasen gebouwd en al vaak hersteld en gewijzigd. Daarom moeilijk aan te geven wat de historische en monumentale waarde is. "De gevel was niet voor niets geverfd en dat was ook nu weer de planning; daarna ziet ie weer prima uit!" (klik voor vergroting op onderstaand artikel uit De Limburger)

DDL 2017.06.26 Gevel Streekmuseum