Skip to main content

In memoriam Jan Pijpers

  • Afbeeldingen | Bron ©: familie Pijpers, rawpixel.com

Jan Pijpers In Memoriam design 1723838361870

Oud-secretaris en erelid Jan Pijpers overleden

Helaas is op 14 augustus 2024 Jan Pijpers op 86-jarige leeftijd overleden. Voorzitter Hugo Luijten schreef onderstaand in memoriam.

Na zijn vervroegd pensioen als ambtenaar bij de PTT werd Jan lid van de Heemkundevereniging Maasstreek. Na enkele jaren maakte hij samen met Louis Schreurs en Harry Rouvroye de overstap naar het Streekmuseum de Schippersbeurs, thans het Historiehuis van de Maasvallei.

Toegetreden tot het bestuur onder leiding van voorzitter Harrie Dobbelstein werd Jan in 1999 secretaris als opvolger van Wil Hensen. Met de opgedane vaardigheden en ervaringen als manager wist Jan van aanpakken. Het bestuur stond voor de taak om na dertig jaar het museum en de collectie te reorganiseren. De administratie en beheer van de collectie werden aangepakt, de tentoonstellingen werden gestroomlijnd in de tijd en gemoderniseerd en er werd een extra expositieruimte gecreëerd met aandacht voor ambachten en het beroep van mijnwerker. Steeds meer werd het nieuwe motto van het museum het leven in de Maasvallei.

Het bestuur werd verjongd en er kwam een conservator die door Jan onder de vleugels genomen werd op een wijze die onvergelijkbaar is zijn soort en een voorbeeld van personeelsbeleid genoemd mag worden. Ook de nieuwe bestuursleden kregen van Jan steun en het volle vertrouwen al bleef hij positief kritisch.

Het verjongde bestuur kwam in het begin van de 21 e eeuw voor een aantal uitdagingen te staan: voor de tweede keer moesten de tentoonstellingen op een nieuwe manier gepresenteerd worden. Met nieuwe media moest het verhaal van het leven langs de Maas opnieuw verteld worden. Daarnaast moest er ruimte gecreëerd worden voor de collectie van Harry Rouvroye waarin het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld zou worden. Om deze veranderingen te kunnen realiseren ijverde het bestuur voor nieuwbouw die na veel verzet een feit werd.

Toen met de uitvoer van de plannen begonnen werd was het Jan die als een projectleider bijna dag en nacht aanwezig was. Hem ontging niets. Hij zorgde dat de werkzaamheden plaats konden vinden zonder dat er beschadigingen aan bestaande gebouwen of collectie plaats vonden. Hij was het aanspreekpunt voor de architect en de uitvoerder bij acute problemen. 

De nieuwe uitbouw mag gerust zijn levenswerk genoemd worden. Dat het bestuur besloot het buitenplein naar oud-voorzitter Harrie Dobbelstein te vernoemen, de jaren ’50 keuken naar Louis Schreurs en de zaal met de Tweede Wereldoorlog collectie naar Harry Rouvrouye was voor Jan vanzelfsprekend. Zij hadden immers veel voor het museum betekend…….

Groot was voor Jan de verassing dat de vierde zaal in de nieuwbouw naar hem werd vernoemd. Dat hij voor al zijn werkzaamheden voor het Historiehuis benoemd werd tot ere-bestuurslid maakte hem sprakeloos maar ook heel vereerd. Het bestuur deed alleen maar recht aan de grote betekenis van Jan voor het Historiehuis. Later bleek hoe verguld Jan was met deze onderscheiding.

Het tekent de mens Jan Pijpers: gevormd door zijn jeugd en zijn hardwerkende ouders ontwikkelde hij een groot plichtsbesef. Zijn baan als manager bij de PTT leerde hem om met respect met mensen om te gaan. Binnen de verenigingen waar Jan gefunctioneerd heeft kon iedereen goed met hem opschieten. Tegelijkertijd was hij van geboorte “eine stiefköppige Maaskentjer”. Dat hielp hem bij onrechtvaardigheden de hakken in het zand te zetten en op te komen voor de belangen en principes waar hij voor stond zonder daarbij de tegenpartij te frustreren of te beledigen. Je zelf op de borst kloppen hoort daar niet bij.

Enkele jaren geleden voelde Jan zijn krachten af nemen. Met pijn in het hart maar wetende dat het niet anders kon droeg hij het secretariaat over. Aanvankelijk bleef hij de bestuursvergaderingen bezoeken tot ook dat niet meer ging. De wereld om hem heen vervaagde maar Aelse en vooral het museum bleven zijn wereld.

Het bestuur en medewerkers van het Historiehuis van de Maasvallei gedenken Jan Pijpers met diep respect en zijn hem dankbaar voor zijn erfenis: een toekomstbestendig museum met een groep vrijwilligers die dankzij de geest van Jan als een vriendengroep opkomt voor het erfgoed van de Maasvallei.

We wensen Lidy, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte