Skip to main content

Kristallnacht 1938

  • Afbeeldingen | Bron ©: historiek.net (embedded), cc - Bundesarchiv

De weerzinwekkende "jodenjacht" in Amsterdam op 7 november 2024 - notabene op de avond van de herdenking van de "Kristallnacht" -  wordt door sommigen daarmee vergeleken. Wat was de "Kristallnacht" in 1938?

In de nacht van 9 op 10 november 1938 ging er een golf van geweld door Duitsland en Oostenrijk. Door de vele gebroken ruiten krijgt deze pogrom de naam “Kristallnacht”.

Joodse synagogen en winkels werden vernield en veel Joden mishandeld, terwijl er 91 dodelijke slachtoffers vielen. Op uitdrukkelijk bevel van de naziregering grepen hulpverleners en politie niet in.
Synagogen werden in brand gestoken en de brandweer mocht de branden niet blussen. De Joden moesten zelf de schade betalen en kregen van de regering een gezamenlijke boete van 1 miljard Reichsmark opgelegd. 

Als na de Kristallnacht  de situatie in Duitsland heel heikel wordt, komen er ongeveer 2000 Joodse kinderen naar Nederland. Ze zijn door hun ouders op de trein gezet, in de hoop dat ze in ons land veilig zullen zijn. Hier worden de kinderen opgevangen door de Joodse gemeenschap, in pleeggezinnen en tehuizen. Maar dan breekt ook hier de oorlog uit.

+ Video Andere Tijden "Vlucht na de Kristallnacht" ⇢

+ Historiek.net over de Kristallnacht ⇢

+ Wikipedia over de Kristallnacht ⇢

+ Wikipedia over pogroms ⇢

De aanvallen op Maccabi-supporters in Amsterdam waren ’een giftige cocktail van antisemitisme, hooligangedrag en woede over de oorlog in Palestina en Israël en andere landen in het Midden-Oosten’. Dat stelt het stadsbestuur van Amsterdam een paar dagen later in een reconstructie van de rellen.

Foto boven: Vernielde winkel in Magdenburg (cc - Bundesarchiv)