Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Maaskentjleed

Het Maaskentjleed is op zaterdag 10 december gepresenteerd in de Merodehal en zeer goed ontvangen. Wilt u in het bezitkomen van dit prachtig, unieke muziekstuk met bijbehorend boek, dan kunt u voor Euro 12,50 terecht bij o.a. de volgende verkooppunten: Drukkerij Knoben, café Auwt Aelse, Streekmuseum Elsloo te Elsloo.

In de voorinschrijving werden al meer dan 500 exemplaren besteld. U kunt deze alleen afhalen bij Frans van Mulken, Meijgatenstraat 36, 6171JJ Stein telefoon 046-4335466.

Het initiatief
Het initiatief komt van de Stichting Eine Maaskentj. Deze stichting zag verleden jaar het daglicht nadat Guus Peters uit Elsloo, Ed Gravéé uit Berg a/d Maas en Frans van Mulken uit Stein hun krachten hadden gebundeld. In een toevallige ontmoeting stelde ze vast dat er zeker sprake is van een saamhorigheids gevoel tussen de Maaskentjers maar dat dit niet voor iedereen echt vanzelfsprekend is. Ze zagen mogelijkheden om het Maaskentj gevoel te bevorderen.

Vanuit dit gedachtegoed werd de doelstelling gedistilleerd.
Stichting Eine Maaskentj stelt zich tot doel; het bevorderen van het saamhorigheidsgevoel vanuit de gemeenschappelijk historische en culturele achtergrond. Dit geldt voor de beide Maasoevers, zowel in Nederlands als in Belgisch Limburg. Of je hier nu geboren en getogen bent of uit de randstad komt als je sociaal maatschappelijk mee deint op de golven van dit Maaskentj gevoel, is ‘t Maaskentj Leed voor jou.

‘t Maaskentj Leed.
Het was een hele klus. Ed Gravéé schreef de muziek en samen met Frans van Mulken en Guus Peters werd de tekst inhoud gegeven. Elk lidwoord, voorvoegsel, punt en komma werd bediscussieerd. En zo hoor het aan de Maaskentj. Het moest een prachtig lied worden. Niet uitgevoerd door een orkest of een blaaskapel. Nee, het plan was om in samenwerking met alle harmonieën en fanfares van de Maaskentj een gelegenheidsfanfare te vormen.

Toen dat lukte kwam het volgende obstakel…het arrangement. Niemand minder dan Maurice Hamers werd bereidt gevonden om niet alleen de partituren te schrijven maar ook de daadwerkelijke opnames te verzorgen voor op de CD. Spelenderwijs werd het een fanfare van meer dan 50 “Maaskentjse” top muzikanten. Voor deze gelegenheid o.l.v. dirigent Fried Dobbelstein.
De volgende stap was het koor. Door een samenwerking tussen 4-Tunes, Het Steinder Mannenkoor en Escolum is er een koor ontstaan van wel 60 zangers en zangeressen.
Dit koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Pierre Gerits.
Al met al is het een groots geheel geworden dat recht doet aan de intentie waarmee ‘t Maaskentj Leed geschreven en gecomponeerd is.

CD met Boek
De Steinse fotograaf en grafisch vormgever John Baggen werd aangetrokken om het geheel vorm te geven. Hij heeft er voor gekozen om de CD niet in een vierkant plastic doosje te stoppen maar op te nemen in een boek. Aan de binnenkant van de omslag van het boek treft u dan de CD aan. John Baggen heeft maanden lang op de meest bizarre tijdstippen langs de Maas gefotografeerd. Vaak was dat vlak voor zonsondergang of in het vroege ochtend gloren. Dat heeft een reeks foto’s opgeleverd waarvan u een selectie in het boek terug vindt.

Guus Peters geeft in het boek uitleg en informatie over de tekst van het Maaskentj Leed.
Om het geheel beter te kunnen plaatsen geeft Guus ook uitleg over begrippen als Maasland-Maaslendj, Maaskant-Maaskentj en de historische achtergrond welke ons in oorsprong verbind.

Realisatie
De repetities zijn in volle gang, de studio opnames zijn gepland en binnen afzienbare tijd zal ’t Maaskentj Leed op CD en het boek te verkrijgen zijn. De stichting Eine Maaskentj wil de hoop uitspreken dat het Maaskentj Volksleed ook jou aanspreekt. Wat zou het mooi zijn als het vaak uitgevoerd wordt en overal te horen is.

Voor-intekenen op de CD met Boek.
John Baggen heeft ook de website van de Stichting Eine Maaskentj handen en voeten gegeven. Een informatief medium waar u alles kunt lezen over waar de stichting op voorstaat. Maar niet onbelangrijk; hier kunt ook al voorintekenen op de CD met boek.
Wie voordat de CD en het Boek verschijnt al besteld heeft bovendien € 2,50 voordeel.
Je betaald dan geen € 12,50 maar slechts € 10,=. De oplage is beperkt en de belangstelling groot. Voor meer info: www.einemaaskentj.nl