Skip to main content
Filters

MaasKultuur: een geslaagd dorpsfeest!

De eerste editie van MaasKultuur op zondag 14 juli 2024 mag als zeer geslaagd bestempeld worden. 
MaasKultuur, een evenement vol kunst, cultuur en erfgoed van de Maasvallei deed de naam alle eer aan.

Niet alleen door de medewerking van diverse Elsloose

...
  • Laatste update op .

Bijna 155.000 "nieuwe" kranten in Delpher

Je kunt bijna 155.000 'nieuwe' krantenafleveringen in Delpher vinden. Het gaat om 57 titels uit de periode 1620 tot en met 1982. Deze kranten zijn afkomstig zijn uit de collecties van elf verschillende erfgoedinstellingen.

Tussen de nieuwe toevoegingen vind je veel regionale en lokale kranten, waaronder

...
  • Laatste update op .

Nieuw Romeins Museum in Heerlen

De Gemeente Heerlen heeft groen licht gegeven voor de nieuwbouw van Het Romeins Museum, dat het huidige Romeinse badhuis (het oudste stenen gebouw van Nederland) zal vervangen. Dit besluit is genomen na goedkeuring van de gemeenteraad om aanvullend krediet toe te kennen, wat een belangrijke mijlpaal vormt voor de transformatie van het centrum van Heerlen en het behoud van nationaal erfgoed.

Het nieuwe museum, ontworpen door Kraaijvanger Architects en TomDavid architecten, zal

...
  • Laatste update op .

Erfgoed-vrijwilligers in beeld

In ons land zijn bijna 3.000 erfgoedorganisaties actief, waarbij meer dan 100.000 mensen betrokken zijn. In Limburg gaat het om 128 organisaties en 4.000 vrijwilligers. Weten om wat voor organisaties en vrijwilligers het gaat? Bekijk de resultaten en bijbehorende infographic. Doe als erfgoedorganisatie je voordeel met deze kennis en inzichten.

Op de website van het Huis voor de Kunsten vind je de resultaten van dit landelijk onderzoek ‘Erfgoedvrijwilligers in beeld’

+ Lees

...
  • Laatste update op .

Jodenvervolging in Nederland tijdens de Duitse bezetting

Nederland en de Holocaust: hoe kon het zover komen?

Hoe kon het zover komen dat in nog geen twee jaar tijd het merendeel van de Nederlandse Joden door de Duitse bezetter kon worden verwijderd uit de Nederlandse samenleving om vermoord te worden, terwijl hun voorouders zich al eeuwen geleden in het land hadden gevestigd, ze gelijke rechten genoten en geworteld waren in de samenleving? En hoe gaat Nederland sindsdien om met deze zwarte pagina in de nationale

...
  • Laatste update op .

De alleroudste wegen van Nederland

Na de Historische Streek-, Stads- en Wateratlas NL is bij uitgeverij WBOOKS nu de Historische Wegenatlas NL verschenen. Hierin belichten Martin Berendse en Paul Brood het ‘mirakel Nederland’ aan de hand van transportroutes en -bewegingen in en door de Lage Landen bij de zee.

Je zou denken dat het in ons grotendeels vlakke land altijd gemakkelijk is geweest om je van A naar B te verplaatsen, maar niets is minder waar. De nieuwe atlas toont dat Nederland vanaf

...
  • Laatste update op .

Nieuw boek: Speurtocht naar inwoners in 24 concentratiekampen

Han Frenken, taxiondernemer uit Stein, ondernam een indrukwekkende zoektocht om gegevens te verzamelen over dorpsgenoten die tijdens de oorlog in concentratiekampen verbleven. Zijn inspiratie kwam na een aangrijpend bezoek aan Bergen-Belsen in 2015.

Met vastberadenheid en passie dook hij in de archieven van 24 concentratiekampen, vastbesloten om hun verhalen te achterhalen. 

  • Laatste update op .
  • Industriële revolutie eiste tol in Maastricht

    In de negentiende eeuw leeft alom de hoop dat de industrialisatie een einde zal maken aan de aanhoudende armoede, het structurele gebrek aan werk aan de onderkant van de samenleving en de verpaupering van dorpen en steden. Het tegendeel gebeurt, in ieder geval in Maastricht, met afstand de eerste industriestad van Nederland. De fabrikanten en de huisjesmelkers staan aan de basis van een nieuwe tijd en hebben vrij spel. Ze nemen de stad in een wurggreep. De gevolgen zijn tot de dag van

    ...
    • Laatste update op .

    In memoriam Harry Strijkers

    Harry Strijkers
    A
    rchivaris, streekhistoricus, publicist en auteur

    Op vrijdag 12 januari 2024 is Harry Strijkers uit Sittard overleden.
    Hij werd op 4 november 1943 in Berg aan de Maas geboren, waar hij ook opgroeide.

    Op de foto: rechts Harry Strijkers en

    ...
    • Laatste update op .

    Kinderroof toen en nu

    Sinds het Oekraïne is binnengevallen heeft Rusland duizenden kinderen meegenomen. De Russen zeggen dat de kinderen goed verzorgd worden en dat ze beschikbaar zijn voor Russische adoptie.

    Maar het Internationaal Strafhof ziet deze deportaties terecht als een oorlogsmisdaad. Het

    ...
    • Laatste update op .

    Het veer Elsloo - Rekem

    Bron: Oose Maaskentj - Deel 1 - Een uitgave van Stichting Geschiedkunde "De Maaskentj" dd 22.11.1992

    Waterwegen vormen evenails vroeger nog vaak de grenzen tussen verschillende landen. Vele mensen kunnen zich echter niet meer voorstellen dat zij een haast onoverkomelijke barriére konden vormen tussen de beide oeverbewoners. Onze moderne verkeersmiddefen maken het ons thans mogelijk om via relatief kleine omwegen kontakten te onderhouden met

    ...
    • Laatste update op .

    Waar begint onze geschiedenis?

    Waar laten we onze geschiedenis beginnen? Volgens de traditie bij de eerste geschreven bronnen of eerder, bij de eerste ‘beschaving’ of de eerste ‘cultuur’, de eerste werktuigen of zelfs de eerste mensen? Het verleden is immers niet alleen kenbaar uit de geschriften, uit archieven, kaarten, afbeeldingen, maar ook uit alle tastbare resten en sporen die de mensen in het verleden hebben achtergelaten, in en op de grond – het werkterrein van de archeologie.

    Er is dus een lange periode

    ...
    • Laatste update op .

    Maastricht wil beroemde mosasaurus-schedel terug van Frankrijk

    Maastricht wil dat de schedel van de mosasaurus die in de achttiende eeuw in de omgeving van de stad werd gevonden, terugkeert naar Limburg. In 1794 werd dit beroemde fossiel als oorlogsbuit door Franse troepen meegenomen naar Parijs. Daar is de schedel tot op heden als ‘nationaal erfgoed’ te zien in het Muséum National d’Histoire Naturelle.

    Mosasauriërs waren grote zeereptielen die tot wel tien meter lang konden worden. Ze leefden aan het eind van het dinosaurustijdperk, ongeveer

    ...
    • Laatste update op .

    Arbeidsinzet 1940 - 1945 | Zoek nu zelf in register

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden honderdduizenden Nederlanders tewerkgesteld in Duitsland. Deze dwangarbeid staat bekend als de Arbeitseinsatz (arbeidsinzet). Na de oorlog was het opsporen van tewerkgestelden een van de taken van het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis (NRK). Om die reden verzamelde het Rode Kruis gegevens over tewerkgestelden (en andere Nederlanders die in Duitsland waren) bij bedrijven, ziekenhuizen en gemeenten. Zo ontstond de Collectie

    ...

    Lees meer …Arbeidsinzet 1940 - 1945 | Zoek nu zelf in register

    • Laatste update op .

    Mooie bijdrage uit Rabo Clubsupport

    Ook dit jaar heeft Historiehuis van de Maasvallei weer meegedaan aan Rabo ClubSupport. Met dank aan Rabobank en de ons steunende Rabo-klanten hebben we het mooie bedrag van euro 417,51 ontvangen. Bedankt daarvoor!

    Ons bestedingsdoel in 2023
    Voor de permanente expositie

    ...
    • Laatste update op .

    In de voetsporen van bandkeramiekers, oerboeren en vuursteenhakkers

    Leuk artikel over bezoek aan ons museum en de Oerboer-route door Mario van de Luijtgaarden op zijn reisblog "Vakantaseren"

    Zuid-Limburg begint inmiddels te voelen als mijn tweede thuis. Ik kom er regelmatig en heb meteen een beetje heimwee als ik in Maastricht op de trein

    ...
    • Laatste update op .

    Jagers-verzamelaars en ...de eerste boeren

    De jager-verzamelaar is een mens die onderdeel uitmaakt van een cultuur waarin voedsel wordt verkregen door te jagen, vissen en foerageren (verzamelen). Deze levenswijze was typerend voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis, voordat landbouw, veeteelt en stedelijke samenlevingen opkwamen.

    De prehistorische jager-verzamelaar trok rond, jaagde als nomade op dieren en verzamelde voedsel. Als dit voedsel op een bepaalde plek schaars werd, reisde hij verder, op zoek naar

    ...
    • Laatste update op .

    50-jarig jubileum Streekmuseum in 2009

    In 2009 vierde het Streekmuseum in Elsloo haar 50 jarig jubileum, en dat is niet ongemerkt voorbij gegaan. Voor het publiek werden op 5 april en 13 september 2009 twee bijzondere uitvoeringen gehouden van “Aelse 1925”. 

    De oprichting

    Al in 1957 smeedde een drietal mannen plannen voor een museum in Elsloo. Aanleiding was de restauratie van de in verval geraakte, voormalige schippersbeurs. Vanaf deze tijd werd al begonnen met het verzamelen van

    ...
    • Laatste update op .

    Over Terhagen

    In de serie "Erfgoed Stein" een aflevering vanuit Terhagen. Guus Peters informeert ons over de historie en cultuur van dit stukje puur natuur uit onze Gemeente Stein.
    Met dank aan Stein Lokaal. 

    ...
    • Laatste update op .

    Duitse inval - Elsloo mei 1940

    1940 overteek maas elsloo

    Via John Peters ontvingen wij uit de collectie oorlogsfoto's van B. van Bronkhorst uit Limbricht 2 unieke foto's. Ze zijn gemaakt tussen 11 en 14 mei 1940 als Duitse legereenheden over een pontonbrug bij Elsloo over de Maas richting Kotem trekken.

    Tevens plaatsen wij enkele andere foto's over het begin van de oorlog in en om Elsloo. O.a. van de opgeblazen brug over het

    ...
    • Laatste update op .

    Maasband Project

    Consortium Grensmaas gaat tussen 2020 en 2024 een nevengeul aanleggen nabij de Maasband om de rivier meer stroomgebied te geven bij hoog water.

    Het Maasband Project is een initiatief van een team onderzoekers die voor en tijdens deze werkzaamheden onderzoek gaan doen naar landschapshistorische elementen.

    Doelen:
    - Lokaliseren en documenteren van landschapshistorische elementen
    - Achterhalen van de historische maaslopen (Oeverendijk, Geerlinkxkuil)
    -

    ...
    • Laatste update op .

    Op het netvlies gebrand: 75 jaar bevrijding

    1e exemplaar ‘Op het netvlies gebrand’ aangeboden aan Burgemeester Leurs-Mordang en Wethouder van Mulken op vrijdag 24 april 2020

    Tijdens een aan de omstandigheden aangepaste ceremonie op het gemeentehuis hebben enkele leden van de Werkgroep 75 Bevrijding het boek “Op het netvlies gebrand” aangeboden aan respectievelijk burgemeester Leurs-Mordang en wethouder Van Mulken.

    Het betreft een uniek naslagwerk vol historische en nog nooit eerder gepubliceerde

    ...
    • Laatste update op .

    Werk aan de winkel in 2019

    Het Streekmuseum, volgens velen een van de fraaiste monumenten in Elsloo, is tijdelijk aan het zicht onttrokken door steigers en doeken. De voorgevel wordt gerestaureerd, twee jaar nadat een bedrijf de muur van baksteen en mergel veel te rigoureus had gereinigd en flink beschadigde. 

    De aannemer, een schildersbedrijf en de gemeente gingen behoorlijk in de fout. ...

    • Laatste update op .

    Gouverneur Theo Bovens bezoekt Streekmuseum Elsloo in 2018

    Donderdag 19 juli 2018 heeft de gouverneur van Limburg in het kader van zijn surprise-toer 2018 het Streekmuseum in Elsloo bezocht. Het idee achter de surprise-toer is om te kijken welke passie medewerkers van de provincie hebben naast hun reguliere werkzaamheden. Zodoende heeft hij donderdagmiddag Anita van Mulken bezocht in het museum; zij is milieuadviseur voor de provincie, maar daarnaast ook de secretaris van het Streekmuseum.

    ...

    • Laatste update op .