Skip to main content

27. Oorlogsgeld en Postzegels

010270100495   
Krijgsgevangenengeld

Op 12 Augustus 1942 in de namiddag wandelden 2 vreemdelingen aan de Westzijde van het Julianakanaal in Zuidelijke richting. Ze waren armoedig gekleed in kostuums die niet al te goed pasten. Ze spraken mijzelf en een paar vrienden aan in gebrekkig Duits. Ze wilden naar België. Omdat we al vaker hadden gehoord dat Franse ontsnapte gevangenen deze weg kozen, hebben we ze gezegd in de naburige Scharberg (Beboste helling aan de Maas bij Elsloo ) te wachten.

Omdat mijn vader als plaatselijke politiecommandant met zijn mannen de grensbewaking deed en bovendien in het verzet werkzaam was, was het niet zo moeilijk deze mannen over de Maas te vervoeren en aan de bevriende Belgische verzetsmensen over te dragen. De grensbewaking werd uitgevoerd vanaf Belgisch grondgebied, waar een houten grensstation stond opgesteld. Nadat ze een broodmaaltijd hadden genuttigd, werden ze bij avond overgezet en konden ze verder huiswaarts keren.

Het ging om: Antoine Laval uit Champagne en Pierre Allouij uit Avignon. Als dank voor de hulp lieten ze bijgaand setje krijgsgevangenengeld achter. (Harry Rouvroye)