Skip to main content
Jaarverslag 2023

Jaarverslag recent uitgevoerde activiteiten

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com

In de verslagjaar 2023 werden in het Historiehuis van de Maasvallei o.a. de volgende activiteiten door de medewerkers van het museum uitgeoefend. Voor het volledige jaarverslag 2023 verwijzen wij graag naar PDF Jaarverslag 2023 ⇢

  1. Er werden binnen het museum rondleidingen aan groepen en individuele bezoekers gegeven.
  2. Wij verzorgden dorpswandelingen door de historische kern van Elsloo en het aangrenzende kasteelpark.
  3. Onze vrijwillers verzorgden voor de bewoners in diverse verzorgingshuizen nostalgische modeshows, inclusief presentaties over het leven door de eeuwen heen.
  4. In het kader van het project Wètste Nog, ter bestrijding van eenzaamheid onder ouderen, werden er nostalgische lunchbijeenkomsten in het museum verzorgd.
  5. Voor scholen verzorgden wij speciale rondleidingen geeent op kinderen, welke afgesloten werden met het zelf bakken van spek met eieren op een antiek fornuis.
  6. Wij verzorgden in samenwerking met Dorpsplatform Elsloo een omgevingscursus over historie en landschapsontwikkeling.
  7. In 2023 heeft het Historiehuis in samenwerking met Ivo van Wijk (Archol) en Luc Amkreutz (Rijksmuseum van Oudheden) de expositie "Begraven met respect" verlengd, met unieke Bandkeramische vondsten.
  8. Onze vrijwilligers voerden technisch onderhoud uit aan de collecties, zorgden voor opbouw opstellingen en inrichten tentoonstellingen.
  9. Er werd werkzaamheden verricht inzake het beheer, verantwoord opbergen en verzorgen van archiefstukken, fotocollecties en boeken.
  10. De diverse opstellingen in het museum werden voorzien van nieuwe QR-codes die nu ook verwijzen naar uitgebreidere en beter toegankelijke pagina's die gekoppeld zijn aan onze website. De inhoud van die pagina's kunt u hier bekijken ⇢ 
    De QR-landingspagina's zijn in 7 talen te lezen en te beluisteren. Meer over toegankelijkheid van onze website ⇢
  11. Wij hebben meegewerkt aan diverse publicaties en hebben op verzoek historische informatie aan overheden en andere aanvragers verstrekt.