Skip to main content

Subsidies

  • Afbeeldingen | Bron ©: nvt

LEADER Zuid-Limburg subsidieerde bij het Historiehuis van de Maasvallei de inrichting van een kennis- en informatiecentrum over de Nederlands-Belgische Maasvallei. Daarnaast heeft het Historiehuis van de Maasvallei subsidies ontvangen van Nationaal Landschap Zuid-Limburg, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, Provincie Limburg, Gemeente Stein, VSB Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Het boek "De Maasvallei in een stroomversnelling" dat in voorjaar 2022 verscheen, is een wezenlijk onderdeel van het Kennis- en Informatiecentrum, vandaar dat LEADER ook een financiële bijdrage aan het boek leverde.

Naamswijziging 2021

  • Afbeeldingen | Bron ©: nvt

Per 25 juni 2021 is de naam van onze stichting "Streekmuseum Elsloo" gewijzigd in "Historiehuis van de Maasvallei". Met deze naamswijziging willen wij duidelijk aangeven dat we meer zijn dan alleen een streekmuseum, al zal het museum de basis blijven onder alle activiteiten.

De activiteiten van het Historiehuis van de Maasvallei bestaan uit: beheer en exploitatie Streekmuseum, beheer van een unieke streekdracht-collectie uit de Maasvallei, het ontwikkelen van sociaal-maatschappelijke activiteiten onder de noemer "Terug Naar Toen" en last but not least het beheer en exploitatie van het Kennis- en Informatie Centrum over het ontstaan en de ontwikkeling van de Maasvallei.

Over Ons

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com royalty free

NAAM:
Stichting Historiehuis van de Maasvallei.
Ook bekend als: Historiehuis van de Maasvallei.

CONTACTGEGEVENS:
Adres:
Op de Berg 4-6
6181 GT Elsloo

Telefoon: 046-4376052

E-mail: info@historiehuismaasvallei.nl

BESTUURSSAMENSTELLING:
Voorzitter: de heer Hugo Luijten uit Elsloo
Secretaris: mevrouw Anita van Mulken uit Meers 
Penningmeester: de heer Guus Peters uit Elsloo
Lid: mevrouw Marianne van Kan-Notten uit Catsop 
Lid: mevrouw Maria Heijen uit Elsloo

De voorzitter, secretaris en de penningmeester vormen tezamen het dagelijks bestuur van de stichting. Het bestuur voorziet zelf in de benoeming van bestuursleden. Een en ander is notarieel laatstelijk vastgelegd in de statuten van de Stichting d.d. 25 juni 2021.

Per 25 juni 2021 is de naam van onze stichting "Streekmuseum Elsloo" gewijzigd in "Historiehuis van de Maasvallei". Met deze naamswijziging willen wij duidelijk aangeven dat we meer zijn dan alleen een streekmuseum, al zal het museum de basis blijven onder alle activiteiten. De activiteiten van het Historiehuis van de Maasvallei bestaan uit: beheer en exploitatie Streekmuseum, beheer van een unieke streekdracht-collectie uit de Maasvallei, het ontwikkelen van sociaal-maatschappelijke activiteiten onder de noemer "Terug Naar Toen" en tenslotte het beheer en exploitatie van het Kennis- en Informatie Centrum over het ontstaan en de ontwikkeling van de Maasvallei. 

BELONINGSBELEID:
De stichting telt een 30-tal vrijwilligers, waaronder de bestuursleden. De bestuursleden en overige vrijwilligers ontvangen voor hun inzet geen beloning (vergoeding of vacatiegeld). Uitsluitend gemaakte onkosten worden vergoed. Dit betreft de reiskosten in geval er activiteiten uitgevoerd worden buiten de gemeente Stein. Daarnaast heeft de gemeente Stein een beroepsmatig functionaris ingezet voor 0,5 fte ter vervulling van de taak van conservator. Voor de stichting zijn hieraan geen kosten verbonden. Het salaris en overige arbeidsvoorwaardelijke kosten gaan rechtstreeks ten laste van de gemeente Stein.

MISSIE
De missie van Stichting Historiehuis van de Maasvallei bestaat uit:

1. Het verzamelen, bijeenhouden en tentoonstellen van geschied-en volkskundige objecten van de Limburgse Maasvallei in een museum in de oude dorpskern van Elsoo.
2. Het bevorderen van onderzoek en kennis van hierboven genoemde objecten.
3. Het vergaren en overdragen van kennis over de geschiedenis van de Limburgse Maasvallei of delen daarvan.

FISCAAL NUMMER:
817903252

ANBI
Historiehuis van de Maasvallei is een ANBI stichting, waardoor uw gift onder voorwaarden aftrekbaar is op uw Aangifte Inkomstenbelasting. Meer informatie ⇢

SUBSIDIES
LEADER Zuid-Limburg subsidieerde bij het Historiehuis van de Maasvallei de inrichting van een kennis- en informatiecentrum over de Nederlands-Belgische Maasvallei. Daarnaast heeft het Historiehuis van de Maasvallei subsidies ontvangen van Nationaal Landschap Zuid-Limburg, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, Provincie Limburg, Gemeente Stein, VSB Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Het boek "De Maasvallei in een stroomversnelling" dat in voorjaar 2022 verscheen, is een wezenlijk onderdeel van het Kennis- en Informatiecentrum, vandaar dat LEADER ook een financiële bijdrage aan het boek leverde.

subsidies


De oprichting

Al in 1957 smeedde een drietal mannen plannen voor een museum in Elsloo. Aanleiding was de restauratie van de in verval geraakte, voormalige schippersbeurs. Vanaf deze tijd werd al begonnen met het verzamelen van voorwerpen, die bruikbaar waren voor het museum. En op 28 februari 1959 werd de Stichting Streekmuseum de Schippersbeurs in het leven geroepen.
Niet lang hierna werd het stichtingbestuur in de gelegenheid gesteld om de twee mooi gelegen schilderachtige huisjes Op de Berg aan te kopen. In september 1959 werd begonnen met de restauratie van deze panden. Beide woningen verkeerden in een vervallen staat. Tijdens de werkzaamheden kwamen bij het wegkappen oude open haarden te voorschijn. Na de restauratie werden de huisjes ingericht, zoals ze in de vorige eeuw werden bewoond. 

Ontwikkeling van het streekmuseum 
De weinig geruchtmakende verdwijning van een groot deel van de oude westelijke woonkern van Elsloo in 1935 tengevolge van de aanleg van het Julianakanaal, heeft bij de “verdreven” inwoners, waarvan dus een groot deel elders in de gemeente onderdak moest vinden, generaties lang grote indruk nagelaten en wellicht het gevoel voor geschiedenis aangescherpt .

Voor de ontwikkeling en beleidsvorming met betrekking tot het Museum is de gevonden huisvesting van essentiële betekenis geweest. Immers de ligging en de aard van deze huisvesting bracht met zich mee, dat het museumcomplex zelf met zijn directe omgeving het karakter kreeg van een openluchtmuseum. Logisch dat de twee eenvoudige, eeuwenlang bewoonde huisjes zonder veel ingrepen een beeld moesten geven van: leven, wonen en werken in Elsloo  en de rest van de Maasvallei van 1650 tot 1950.

Een periode dus met een duidelijk af te bakenen verzamelrichting. Een homogene periode ook die vrijwel definitief is afgesloten met de doorbraak van het tijdperk van technologie, welvaart en ingrijpende cultuurveranderingen. Een lange periode die nog slechts bij weinigen uit eigen ervaring bekend is, maar een bijna volkomen vreemde wereld voor de jongeren van nu en zeker voor toekomstige generaties.
Het Streekmuseum van Elsloo wil en kan de herinnering aan deze vroegere tijden bewaren uit respect voor onze voorouders, maar vooral ook om een zeer concreet beeld van onze geschiedenis te kunnen voorhouden aan nieuwere generaties, die vaak erg weinig weten van het verleden, van hun wortels. Zeker als men bedenkt dat wanneer het verleden niets betekent voor het heden, wat betekent het heden dan voor de toekomst?

Foto Leo Everard

een deel van de medewerkers in 2009: straattheater Aelse 1925 bij gelegenheid 50-jarig bestaan museum

In 2009 bestond het museum 50 jaar. Er werden verschillende evenementen georganiseerd om deze mijlpaal te vieren. Zo was er de onthulling van een plaquette met daarop de namen van de stichters van het museum.
Tijdens het Museum- en Monumentenweekend werd in en rondom het museum het verleden herbeleefd met straattheater door de vrijwilligers van het museum. Zij voerden de bezoekers terug naar het cultureel, religieus en huiselijk leven rond 1925.
Dit spel genaamd Aelse 1925 speelde zich af in en rondom het streekmuseum en was daarom dan ook geen gewoon toneelstuk, maar gaf de bezoeker een inkijk op de alledaagse gebeurtenissen uit vroegere tijden.
Tijdens het spel waren ook verschillende oude ambachten te zien, zoals dit gewoon was anno 1925 in een dorpje langs de Maaskant. De damesgroep “De Bésjen” uit Stein was ook van de partij; zij gaven een mooi beeld van de klederdracht in deze omgeving begin vorige eeuw. Op beide dagen mochten wij heel veel bezoekers verwelkomen: het was een groot succes!

Per 25 juni 2021 is de naam van onze stichting "Streekmuseum Elsloo" gewijzigd in "Historiehuis van de Maasvallei". Met deze naamswijziging willen wij duidelijk aangeven dat we meer zijn dan alleen een streekmuseum, al zal het museum de basis blijven onder alle activiteiten.
De activiteiten van het Historiehuis van de Maasvallei bestaan uit: beheer en exploitatie Streekmuseum, beheer van een unieke streekdracht-collectie uit de Maasvallei, het ontwikkelen van sociaal-maatschappelijke activiteiten onder de noemer "Terug Naar Toen" en last but not least het beheer en exploitatie van het Kennis- en Informatie Centrum over het ontstaan en de ontwikkeling van de Maasvallei.


Vrijwilliger worden? Graag!

Historiehuis van de Maasvallei te Elsloo is een onafhankelijke stichting waarvan het bestuur samen met een conservator en met een team van een 30-tal enthousiaste vrijwilligers de organisatie draait. Zonder hen zou de stichting en met name het museum niet kunnen functioneren. De vrijwilligers zijn met een aantal taken belast, zoals:

Ontvangst van bezoekers en gasten
Minimaal twee vrijwilligers zijn tijdens openingstijden aanwezig. Zij geven informatie en gidsen bezoekers door het museum en desgewenst door de historische dorpskern. Deze vrijwilligers werken volgen een rooster en kunnen zelf bepalen hoeveel dagdelen zij inzetbaar zijn.

Rondleiden van bezoekers en schoolklassen
Een aantal vaste vrijwilligers houdt zich bezig met het geven van rondleidingen. Voor iedere aanvraag van een school of groep worden zij speciaal begeleid. Op deze manier heeft het museum vaste groepen van diverse scholen die ieder jaar het museum bezoeken.

Activiteiten
Diverse vrijwilligers zijn betrokken bij de realisatie van bijzondere projecten, zoals regelmatige thema-exposities en de nostalgische modeshow. Ook zorgen zij voor de promotie en PR. Deze vrijwilligers kunnen ook projectmatig ingezet worden.

Assisteren bij de opbouw van tentoonstellingen, behoud en beheer
Een aantal vrijwilligers houdt zich bezig met taken zoals het beheer van de collectie, de opbouw van tentoonstellingen, het bijhouden van het klein onderhoud.

Daarnaast zijn er nog andere projecten die door vrijwilligers worden uitgevoerd, waaronder de digitalisering van de collectie. 

Op dit moment kun je voor de volgende werkgroepen aanmelden:
* klein onderhoud en schoonmaak
* collectie
* expositie
* 65-jarig bestaan
* ICT

Informatie en communicatie
Het bestuur werkt zelf ook mee in de diverse vrijwilligerstaken. Voor een goed onderling contact, een optimale communicatie en een gelijke informatievoorziening wordt enkele keren per jaar een vrijwilligersbijeenkomst belegd. Ook ontvangt men regelmatig een digitale nieuwsbrief. Vrijwilligers kunnen ook cursussen volgen. Uiteraard worden zij uitgebreid begeleid als zij als nieuwe vrijwilliger komen meewerken.

We Want You
Wie zich actief voor het museum wil inzetten, wordt van harte uitgenodigd contact met ons op te nemen. Want wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hart hebben voor geschiedenis en cultuur.

Wil je vrijwilliger worden, kom dan naar het museum. Aanwezige vrijwilligers zullen je graag informeren over hun werkzaamheden. Want de mensen die zich dagelijks inzetten voor het museum zijn blij met het nieuwe museum. Graag laten ze je zien waarom ze zo enthousiast zijn! Kom daarom kennis maken met het Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo.
Meld je bij voorkeur even aan op info@historiehuismaasvallei.nl 

Toegankelijkheid

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel.com public domain free CC0 image

Wij vinden het belangrijk dat onze website begrijpelijk, gebruiksvriendelijk en toegankelijk is voor iedereen. Dus ook voor slechtzienden, kleurenblinden, laaggeletterden en mensen met een motorische beperking. 

In Nederland zijn er ruim 6 miljoen mensen die behoefte hebben aan websites die digitaal goed toegankelijk zijn. 

Daarom ziet u sinds kort linksonder het onderstaand icoontje. Als u daarop klikt opent een popup scherm met diverse instellingen om de tekst voor u beter leesbaar te maken.

accessibility

U kunt de tekst ook laten voorlezen; klik op "afspelen" en ga daarna met de muis over de alinea of het tekstblok dat u wilt laten voorlezen.
En eerder gemaakte toegankelijkheids-keuze kunt u ongedaan maken door op dezelfde knop te drukken.

Het is voor iedereen belangrijk dat websites, online documenten en mobiele applicaties toegankelijk zijn, zeker voor mensen met een beperking. Het gaat soms om kleine aanpassingen zoals goed contrast tussen tekst en achtergrond. Maar het is ook belangrijk dat een website goed werkt op een tablet of gelezen kan worden door hulpsoftware. De richtlijnen helpen web- en appbouwers, redacteuren en opdrachtgevers bij het toegankelijk maken van online content. Daardoor worden websites optimaal toegankelijk voor een zo groot mogelijke groep gebruikers.

Als u desondanks problemen ervaart op deze website, maak daar dan melding van naar info@historiehuismaasvallei.nl

404 - Sorry, pagina niet gevonden

  • Afbeeldingen | Bron ©: rawpixel
De opgevraagde pagina bestaat helaas niet (meer)

De pagina die u heeft opgevraagd, is niet gevonden. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

  • De pagina is verwijderd / bestaat niet meer
  • De URL is verkeerd gespeld
  • De linkstructuur van de website is veranderd
  • De pagina is verkeerd omgeleid

U kunt het volgende doen:

  • Controleer het internetadres in de adresbalk
  • Ga naar het menu hierboven voor een compleet overzicht van de website
  • Gebruik de zoekfunctie hierboven om te vinden wat u zoekt
  • Neem contact met ons op voor een specifieke vraag

Voor uw gemak hebben wij belangrijke bezoekers-informatie hieronder vermeld, voor het geval u daarnaar op zoek was.


Belangrijke informatie die u misschien zoekt

Openingstijden

Hieronder staan onze openingstijden. Voor scholen en groepen zijn -alleen op afspraak- andere tijden mogelijk. Voor meer informatie hierover neem contact op.

Het museum is gehuisvest in monumentale panden waardoor de toegankelijkheid beperkt is voor mindervaliden. De nieuwbouw is daarentegen wel voor iedereen goed bereikbaar.

  • Maandag

    gesloten

  • Dinsdag

    13.00 - 16.00 uur

  • Woensdag

    13.00 - 16.00 uur

  • Donderdag

    13.00 - 16.00 uur

  • Vrijdag

    gesloten

  • Zaterdag

    gesloten

  • Zondag

    14.00 - 17.00 uur

Overzicht Entreeprijzen

  • Entreeprijs

    4 euro per persoon

    (De museumkaart is bij ons niet geldig)

  • Kinderen t/m 14 jaar

    gratis entree

  • Groepen

    3 euro per persoon

    alleen voor groepen die uit minimaal 10 personen bestaan

  • Historische Dorpswandeling

    4 euro per persoon

    alleen voor groepen die uit minimaal 10 personen bestaan

  • Combinatie museumbezoek
    en dorpswandeling

    6 euro per persoon

    alleen voor groepen die uit minimaal 10 personen bestaan

  • Scholen

    Basisschool: een vast bedrag van 25 euro per klas.
    Vervolg onderwijs: een vast bedag van 50 euro per klas.

  • Scholenproject Jules

    Basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 : 45 euro per groep.

Lees onze Bezoekvoorwaarden

Parkeren

Buiten de oude kern

Het Historiehuis van de Maasvallei heeft geen eigen parkeerplaats.
Wij verzoeken je met klem niet in de oude kern te parkeren maar primair op de  locaties: Kaakstraat/Terhagen of Scharberg.

Als je gebruik maakt van bovenstaande parkeergelegenheden liggen andere bezienswaardigheden van Elsloo ook op loopafstand: het beschermd dorpsgezicht, het Kasteelpark, hellingbossen met bronnen en veel zeldzame planten, Slakmolen, botanische tuin, St. Augustinuskerk en een prachtig vergezicht over het Maasdal.
In de buurt liggen enkele horecagelegenheden met terras.

Wij verzoeken je vriendelijk het woongenot van de buurtbewoners te respecteren!

Hieronder kun je de route vanaf je huisadres of elk ander adres plannen.
Voor het navigatiesysteem, onze locatie is » Op de Berg 4-6 te 6181 GT Elsloo.

Openbaar Vervoer

Elsloo is overigens ook prima per openbaar vervoer bereikbaar. Vanaf het NS trein- en busstation Beek-Elsloo loop je binnen ca. 30 minuten naar de oude kern.
Ga vanuit het station naar rechts en op het einde van de weg weer naar rechts, de overweg over. Direct achter de overweg ga je linksaf en loop je steeds rechtdoor.  Volg de bordjes oude kern, Streekmuseum of Kasteel Elsloo.

    ns logo

 

     

Lees meer …404 - Sorry, pagina niet gevonden

Bezoekers Info

Meer informatie

info@historiehuismaasvallei.nl

Adres:  Op de Berg 4 - 6 te 6181 GT Elsloo

naar inschrijving nieuwsbrief

Agenda

Klik hier voor de volledige agenda

Toegankelijkheid

Gebouwen
Het Historiehuis is grotendeels gehuisvest in monumentale panden met trappen en op- en afstapjes. Een gedeelte van het museum is ondergebracht op de 1e etage. Er is geen lift aanwezig. 
Het nieuwe gedeelte van het museum, de nostalgische keuken, het winkeltje, de benedenverdieping van de oude huisjes, het kenniscentrum en het toilet zijn wel rolstoel-toegankelijk. 

Website
Op onze website vind je linksonder een blauwe button waarmee je hulp kunt inroepen om het bezoek aan de website te vergemakkelijken. Zo kun je lettergrootte en regelafstand wijzigen, een dyslectisch lettertype kiezen, het contrast aanpassen en kun je de aangeklikte tekstblokken laten voorlezen.

Openingstijden

Hieronder staan onze openingstijden. Voor scholen en groepen zijn -alleen op afspraak- andere tijden mogelijk. Voor meer informatie hierover neem contact op.

Het museum is gehuisvest in monumentale panden waardoor de toegankelijkheid beperkt is voor mindervaliden. De nieuwbouw is daarentegen wel voor iedereen goed bereikbaar.

  • Maandag

    gesloten

  • Dinsdag

    13.00 - 16.00 uur

  • Woensdag

    13.00 - 16.00 uur

  • Donderdag

    13.00 - 16.00 uur

  • Vrijdag

    gesloten

  • Zaterdag

    gesloten

  • Zondag

    14.00 - 17.00 uur

Entreeprijzen

  • Entreeprijs

    4 euro per persoon


    De Museumkaart is bij ons niet geldig. Maar uit coulance betalen houders van de kaart slechts 2 euro entree.

  • Kinderen t/m 14 jaar

    gratis entree

  • Groepen

    3 euro per persoon

    Alleen voor groepen die uit minimaal 10 personen bestaan

  • Historische Dorpswandeling

    4 euro per persoon

    Alleen voor groepen die uit minimaal 10 personen bestaan

  • Combinatie museumbezoek
    en dorpswandeling

    6 euro per persoon

    Alleen voor groepen die uit minimaal 10 personen bestaan

  • Scholen

    Basisschool: een vast bedrag van 25 euro per klas.
    Vervolg onderwijs: een vast bedag van 50 euro per klas.

  • Scholenproject Jules

    Basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 : 45 euro per groep.

Lees onze Bezoekvoorwaarden

Overige Activiteiten

  • Workshop spek en ei bakken

    Maaltijd bereiden met de middelen en materialen van 100 jaar geleden:
    100 euro per groep + 2,50 euro per persoon

  • Seniorenochtend

    workshop: 5 euro per persoon

  • Trouwlocatie

    Trouwen in het museum: 125 euro ongeacht groepsgrootte

  • Fotolocatie

    Foto's maken bij huwelijk, communiefeest etc: een vast bedrag van 25 euro.

    Alle andere activiteiten in overleg met conservator en/of bestuur.

Op de Berg 4 - 6 Elsloo

Parkeren

Buiten de oude kern

Het Historiehuis van de Maasvallei heeft geen eigen parkeerplaats.
Wij verzoeken je met klem niet in de oude kern te parkeren maar primair op de  locaties: Kaakstraat/Terhagen of Scharberg.

Als je gebruik maakt van bovenstaande parkeergelegenheden liggen andere bezienswaardigheden van Elsloo ook op loopafstand: het beschermd dorpsgezicht, het Kasteelpark, hellingbossen met bronnen en veel zeldzame planten, Slakmolen, botanische tuin, St. Augustinuskerk en een prachtig vergezicht over het Maasdal.
In de buurt liggen enkele horecagelegenheden met terras.

Wij verzoeken je vriendelijk het woongenot van de buurtbewoners te respecteren!

Hieronder kun je de route vanaf je huisadres of elk ander adres plannen.
Voor het navigatiesysteem, onze locatie is » Op de Berg 4-5-6 te 6181 GT Elsloo.

Plan je route

Openbaar Vervoer

Elsloo is overigens ook prima per openbaar vervoer bereikbaar. Vanaf het NS trein- en busstation Beek-Elsloo loop je binnen ca. 30 minuten naar de oude kern.
Ga vanuit het station naar rechts en op het einde van de weg weer naar rechts, de overweg over. Direct achter de overweg ga je linksaf en loop je steeds rechtdoor.  Volg de bordjes oude kern, Streekmuseum of Kasteel Elsloo.

ns logo

  • Tentoonstelling "Begraven met respect"

  • Laatste nieuws over Historiehuis en aanverwante zaken

  • Maasvallei: historie van de streek en haar bewoners

  • Collectie "Crisis en Bezetting" van Harie Rouvroye

  • Bandkeramiek: unieke vondsten uit Elsloo

  • De Vikingen in Hasloa aan de Maas

  • Door archieven struinen

  • Boeken en publicaties uitgave Historiehuis e.a.

  • Historie van Elsloo, Catsop, Terhagen, Meers

  • Historiehuis en streekmuseum in de media

Waar vind je ons en de overige bezienswaardigheden in Elsloo?

Klik op de gele info-iconen voor bezienswaardigheden in Elsloo. Via de blauwe parkeer-iconen kunt u de route naar die parkeerplaats plannen.

  • 50.9443,5.7629

    Parkeerplaats Terhagen - gratis -

    INFO PUNTEN
    Klik op de gele info-iconen voor bezienswaardigheden.

    Route naar deze parkeerplaats

  • 50.9488,5.7604

    Parkeerplaats Scharberg - gratis -

    INFO PUNTEN
    Klik op de gele info-iconen voor bezienswaardigheden.

    Route naar deze parkeerplaats

  • 50.9473,5.7566

    Parkeerplaats Kasteelpark - gratis -

    INFO PUNTEN
    Klik op de gele info-iconen voor bezienswaardigheden.

    Route naar deze parkeerplaats

  • 50.9435,5.7575

    Terhagen

    Boven de Terhagerberg in het kasteelpark ligt verscholen het kleine gehucht Terhagen. De kern van dit gehucht wordt gevormd door een groepje huizen aan de bosrand. Letterlijk betekend Terhagen: bij de hagen (heggen). De huizen en omringende weilanden afgewisseld met bossen herinneren aan de typische Limburgse gehuchten van meer dan 100 jaar geleden. Pure schoonheid en een prachtige wandelomgeving.

    Website elsloo.info

  • 50.9438,5.7566

    Terhager Pötje

    In het Kasteelpark, het Elslooër Bos en het Bunderbos ontspringen overal bronnen en stroomt het ijskoude water van de hellingen omlaag. Vlakbij buurtschap Terhagen ontspringt ook zo'n bron die bereikbaar is via een klein viaduct. Vroeger werd daar het drinkwater gehaald en deden de vrouwen daar hun was. 

    Website Kleine Monumenten Stein

  • 50.9472,5.7577

    Kasteel Elsloo

    Wat nu kasteel Elsloo wordt genoemd waren tot 1885 de stallen en schuren. Het eigenlijke kasteel uit 1620 lag dwars voor het huidige gebouw maar werd helaas in 1885 volledig door brand verwoest en nooit herbouwd.

    Website elsloo.info

  • 50.9475,5.7575

    Leeuwenkop waterbron

    Naast de ingang van hotel kasteel Elsloo staat tegen de voorgevel een hardstenen waterbak met aan de achterzijde een mooi bewerkte gevelsteen met daarop een fraaie leeuwenkop. In de 17e en 18e eeuw was dit de drinkbak voor paarden die hier hun dorst lesten voordat ze op stal werden gezet. Wat nu kasteel Elsloo wordt genoemd waren in die tijd de stallen en schuren. Het eigenlijke kasteeluit 1620  lag dwars voor het huidige gebouw maar werd helaas in 1885 volledig door brand verwoest en nooit herbouwd.

    Website Kleine Monumenten Stein

  • 50.9478,5.7571

    Wielermonument Maasberg

    Wielermonument werd in 2019 onthuld ter nagedachtenis aan de vele wielrenners uit de gemeente Stein. De bekendsten waren Sjefke Janssen, Jan Nolten, gebroeders Steevens, Wim Schepers en Arie den Hartog.

    Website Wielermonument

  • 50.9476,5.7581

    Waterbron Maasberg

    Bij de bouw van het herenhuis aan de Maasberg nr.3 omstreeks 1850, werd aan de voorzijde van het huis een watervoorziening aangelegd die gevoed wordt door bronwater dat in het kasteelpark ontspringt uit een van de vele bronnen. Vroeger werd het water als drinkwater gebruikt, maar tegenwoordig is dat af te raden vanwege vervuiling.

    Website Kleine Monumenten Stein

  • 50.9475,5.7598

    Beschermd Dorpsgezicht

    In de rijksbeschermde oude kern van Elsloo lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Langs de met kasseien geplaveide smalle straten liggen schilderachtige Maaslandse huizen met spekbanden en hardstenen raamomlijstingen of met vakwerk.
    De oudste panden zijn gebouwd door rijke Maasschippers en dateren uit de 16e en 17e eeuw.

  • 50.9478,5.7588

    Historiehuis van de Maasvallei

    Op De Berg 4-6 • 6181 GT Elsloo

    Het Historiehuis is gevestigd in de voormalige Schippersbeurs, een gebouw in Maaslandse stijl uit het begin van de 17e eeuw.

    Je kunt er naast het Streekmuseum, de 50-er jaren keuken, de nostalgische dorpswinkel en de oude huisjes ook het Informatie- en Kenniscentrum van de Maasvallei bezoeken. 

    Route naar Historiehuis

  • 50.9480,5.7583

    Uitzichtpunt Op de Berg

    Vlakbij het Historiehuis kunt u vanaf zichtpunt Op de Berg genieten van een prachtig uitzicht over de Maasvallei richting België. De trappen omlaag  brengen u op de Maasberg. U kunt ook de weg volgen die u naar de Dikke Stein en St. Augustinuskerk voert.

    Website Historiehuis van de Maasvallei

  • 50.9487,5.7597

    Dikke Stein

    De Dikke Stein werd gevonden tijdens het graven van het Julianakanaal. In eerste instantie lag hij midden op de weg, later verhuisde hij naar het plantsoen. Jarenlang kon hij door de kinderen als “roetsjbaan” gebruikt worden. Naderhand is de steen om een of andere reden gekanteld, toen was dat gedaan. Het is een markante aandachtstrekker in de bocht Scharberg/Julianastraat in de schaduw van de St. Augustinuskerk.

    Website Kleine Monumenten Stein

  • 50.9483,5.7592

    St. Augustinuskerk

    Rooms-Katholieke kerk gebouwd in 1848-1849. De kerk stond eerst als gebruikelijk in het midden van het oude dorp. Maar bij het graven van het Julianakanaal moest rond 1930 een groot deel van het dorp gesloopt worden, waardoor de kerk aan de rand van het dorp kwam te liggen.
    De kerk is prachtig ingericht en herbergt tal van kerkelijke kunstschatten. De krk is alleen tijdens diensten en op afspraak te bezichtigen.

    Website St. Augustinuskerk

  • 50.9481,5.7597

    Grafkapel met grafzerk

    Op het kerkhof bij de St. Augustinuskerk staat een grafkapel waar in 1809 Charles Alexander D’ Arberg de Valangin werd begraven, emeritus bisschop van Ieperen (B) Telg uit de familie d'Arberg die op enig moment het kasteel bewoonde.
    Op de achterzijde is de grafzerk van Conraet van Gavre ingemetseld die ooit in de St. Augustinuskerk heeft gelegen. De Gavre was een andere adelijke familie die ooit het kasteel heeft bewoond. Lees de Heren van Elsloo ⇢

    Website Kleine Monumenten Stein

  • 50.9469,5.7609

    Pand De Conincx

    Aan de Dorpstraat 28 ligt een van de oudste en mooiste panden van Oud-Elsloo. In de 17e eeuw liet maasschipper Jan Conincx de huidige gevel optrekken rond een vakwerkhuis uit ca. 1450. Binnen een imposante open haard met inscriptie 1655.

    Website elsloo.info

  • 50.9466,5.7617

    Kapel aan de Kaak

    Deze kapel uit begin 19e eeuw staat op de kruising Raadhuisstraat, Dorpstraat, Kaakstraat, allemaal klinkerstraten. Het is een veldbrandstenen kapel met opvallende topgevel en een met leien gedekt zadeldak. En een kapel met een verhaal...

    Website elsloo.info

  • 50.9465,5.7612

    Waterpomp aan de Kaak

    Waterpomp waar de bewoners van Oud-Elsloo vroeger hun water haalden. In 1965 is de waterpomp buitenwerking gesteld, omdat het grondwater vervuild was geraakt en gevaarlijk voor de gezondheid van de mensen was.

    Website Kleine Monumenten Stein

  • 50.9399,5.7654

    Catsop

    Catsop is van oudsher een gehucht van Elsloo. Het gehucht vertoont de typische kenmerken van een middeleeuwse ontginnings-nederzetting; namelijk een grote laathof (de Hof van Catsop, een van de oudste panden waar u nu van ijs en koffie kunt genieten) met boerderijen langs oude doorgaande wegen. De vroegst bekende vermelding van Catsop dateert uit 1367. Wandel eens door Catsop en zijn veldwegen. Of ga lekker in de schaduw zitten op het pleintje Op de Dries.

    Website elsloo.info

  • 50.9393,5.7670

    Winanduskapel Catsop

    Ook wel genoemd: Kapel 't Bluuske 
    De kapel ligt op de T-splitsing Daalstraat - Het Einde, midden op straat in de buurtschap Catsop, bij Elsloo. Zij dateert uit 1848 en werd op de plek gebouwd die verbonden is met de legende van Winand van Meers. De kapel werd gebouwd met materialen die over waren van de bouw van de St Augustinuskerk. 

    Website elsloo.info

  • 50.943155,5.764787

    Mariaboom Catsop

    Tegen de stam van een hele oude (500-600 jaar) en zeer knoestige, afgeknotte lindeboom aan de Catsopperstraat in Catsop, is een klein kastje geplaatst waarin een Maria beeldje staat, afgeschermd door een glazen deurtje. Boven op het kastje staat een kruisje. Boven het deurtje staat de tekst “Ave Maria”. Het beeldje is waarschijnlijk geplaatst in het begin van de 20ste eeuw, nadat op deze plek als gevolg van een caferuzie een man is doodgestoken. Een andere versie zegt dat hier een man en zijn paard zijn doodgestoken en vervolgens in het talud begraven.

    Website elsloo.info

  • 50.9486,5.7555

    Verdronken kasteel in de Maas

    Een verdronken kasteel uit de middeleeuwen. De kasteelheren konden van daaruit de hele Maasvallei overheersen; passerende schepen op de Maas moesten daar tol betalen. De oudste gevonden elementen dateren uit de 13e eeuw. Nadat het kasteel in de 16e eeuw al zwaar beschadigd wordt door brandstichting, wordt het uiteindelijk in de 17e eeuw een prooi van de Maas die gaandeweg haar loop richting Elsloo heeft verlegd. 

    Bij heel laag water steken elementen nog boven de waterspiegel uit. En je kunt op deze plek het kasteel met je smartphone virtueel bezoeken.

    Website elsloo.info

  • 50.9518,5.7601

    Bunker S-54

    Deze Nederlandse bunker, betonkazemat S-54 uit 1939, is nog het enige tastbare bewijs van de felle gevechten die hier bij de Duitse inval op 10 mei hebben plaatsgevonden.
    De bunker ligt tussen Julianakanaal en de Maas, net over de brug richting Meers. Van daaruit voert een mooie wandelroute naar Meers, eerst door geaccidenteerd bos en daarna langs de Maasoever via Meers naar Maasband.

    Website elsloo.info

  • 50.9553,5.7757

    Urdal, Meldert

    Een prachtig wandelgebied tussen Elsloo en Stein. U kunt door bossen en velden naar de Scharberg aan het Julianakanaal lopen. 

    Website elsloo.info

  • 50.9587,5.7593

    Scharberg, Meldert

    Een prachtig wandelgebied tussen Elsloo en Stein. U kunt door bossen en velden van de Scharberg via de Pasveersloot en Urdal naar de Steinderweg lopen. Of over de Scharberg lopen en van een weids vergezicht richting België genieten. Of u volgt het rijwielpad omlaag tot aan het Julianakanaal en vandaar en mooie wandeling richting de kasteelruïne in Stein.

    Website elsloo.info

  • 50.9404426,5.7616888

    Lindenbergstraat

    Een van de oudste wegen in Elsloo. Oorspronkelijk voerde die vanuit Oud-Elsloo via de Kaakstraat en bij de Catsopperstraat rechtsaf. Blijven volgen tot aan de Eykskensweg. Daarna sloot de weg weer aan op de Heerstraat te Geulle en voerde via Kasen en Bunde naar Maastricht.
    Via de Eykskensweg richting Geulle wandelt u door een karakteristieke oude holle weg.

    Website elsloo.info

  • 50.9343,5.7636

    Eykskensweg

    Via de Eykskensweg richting Geulle wandelt u door een karakteristieke oude holle weg. Dit is een van de oudste wegen vanuit Elsloo naar Maastricht; via Geulle, Kasen en Bunde.

    Website elsloo.info

Partners


Lees meer …Bezoekers Info

logo balk

  

Bedankt voor uw aanmelding voor onze Nieuwsbrief!

U ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een activatielink.
Alleen als u op die link klikt, is uw aanmelding volledig afgerond en ontvangt u in het vervolg onze Nieuwsbrief.

Om verder te gaan, maak uw keuze in het menu hierboven.

Met vriendelijke groet,

Streekmuseum Elsloo

logo balk

 

 

Bedankt

voor uw inschrijving op de Nieuwsbrief van Streekmuseum Elsloo.

Uitschrijven kunt u op elk moment. In elke ontvangen nieuwsbrief staat helemaal beneden een uitschrijflink.

Om verder te gaan, maak uw keuze in het menu.

 

Met vriendelijke groet,

Streekmuseum Elsloo