Skip to main content
Bokkerijders

Lezing over Bokkerijders 7 mei

  • Afbeeldingen | Bron: Afbeeldingen | Bron: tekeningen Jos Meijers Elsloo uit boek "Ze hingen in drie reysen" door Mart Pfeifer en Eddy Erkens 1987 ©

Er bestaat nauwelijks een onderwerp uit de Zuid-Limburgse geschiedenis dat met zoveel sagen, legenden en spannende verhalen is omgeven als dat van de Bende van de Bokkerijders.

Deze “godlooze bezwoorne bande van naghtdieven ende knevelaers” plunderde in de 18e eeuw kerken, pastorieën en boerderijen. Met slachtoffers werd niet zachtzinnig omgegaan. Evenals de heksen zouden de Bokkerijders een verbond met de duivel hebben gesloten, waartoe zij een eed op onder meer een dode hand aflegden.

Frits Schoonbrood, voorzitter van “Sjtichting Genelalogiek Sjènne” startte in 2008 een breed onderzoek. Zijn onderzoeksresultaten publiceerde hij in een boek met de lange titel “De Bokkerijders met de Dode Hand. Ontstaan en vervolging van het banditisme in en rondom Zuid-Limburg in de 18e eeuw”.

Veel spannende sagen, legenden en romans zijn op basis van deze bende gefantaseerd. Maar de echte geschiedenis is nog huiveringwekkender.
Deze geschiedenis vertelt Frits Schoonbrood in een lezing op dinsdag 7 mei in De Kollekamp in Moorveld-Geulle. Aanvang 19.30 uur. Bijdrage 2,50 incl. kopje koffie/thee.

+ Over de boeken van Frits Schoonbrood ⇢

Over Bokkerijders in Elsloo ⇢