Skip to main content

Provo's in Maastricht

  • Afbeeldingen | Bron: historiek.net / Foto: Nationaal Archief / Joop van Bilsen / Anefo ©

In de jaren zestig had Maastricht drie actieve provobewegingen die zelfs Amsterdam inspireerden. Bekende Amsterdamse provo’s zoals Roel van Duijn, Robert Jasper Grootveld, Rob Stolk en Hans Tuynman bezochten Maastricht regelmatig en organiseerden daar een internationaal provo-konsilie, wat internationale aandacht trok.

De Maastrichtse provo’s, onderverdeeld in groepen zoals Lynx en Ontbijt op Bed, evolueerden en mengden zich in politieke debatten, bijvoorbeeld door protesten tegen de komst van de NAVO. Hun acties kregen steun van prominente figuren zoals Kees Slager en zelfs de schrijver Bertus Aafjes. De beweging zorgde voor een breuk met het katholieke conservatisme in Maastricht, wat later werd voortgezet door de hippiebeweging.

NL HaNA 2.24.01.04 0 919 7826 klein

Foto: Nationaal Archief / Joop van Bilsen / Anefo

In 1966 organiseerden de Amsterdamse provo’s een internationaal provokonsilie in Maastricht (foto boven) wat internationale aandacht trok en het begin markeerde van een nieuw tijdperk van ludiek verzet. Hoewel de Amsterdamse provobeweging in 1967 werd opgeheven, bleef de invloed in Maastricht bestaan, waar de provo’s en later hippies de gevestigde orde bleven uitdagen en uiteindelijk bijdroegen aan het openstellen van de stad. 

+ Lees verder op historiek.net ⇢

+ Leestip: Het Jekerkwartier, broedplaats van vrolijk verzet (Frank Bokern) ⇢