Open dag bij de Bandkeramiekers op 18 augustus 2012
De open dag op zaterdag 18 augustus van de opgravingen van de Bandkeramiekers te Elsloo is druk bezocht.
Ondanks de felle zon en hoge temperatuur zijn zo'n 250 belangstellenden komen kijken naar de opgravingen. De archeologen van Archol hebben de bezoekers in groepen rondgeleid over het terrein en ze in hun stand diverse vondsten laten zien.
Bij de stand van het Streekmuseum Elsloo was veel toeloop om een deel van de eigen Bandkeramiek collectie te bekijken, alsook foto's en tekeningen van eerdere opgravingen te Elsloo.
De archeoloog van het museum, Piet Pijpers, kwam met deze warmte "spraakwater" te kort om iedereen tekst en uitleg te kunnen geven.
Opvallend was dat het publiek een mengeling was van jong en oud. Geen geschiedenis zonder toekomst en geen toekomst zonder geschiedenis. Op de opgraving lokatie wordt weer nieuwbouw gepleegd. Maaskant Wonen (tevens opdrachtgever voor de opgravingen) had daarom ook een stand ingericht over de nieuwbouwplannen.
Na afronding van de opgravingen wordt alle materiaal door Archol en en Universiteit van Leiden bestudeerd. Alle bevindingen komen in een rapport dat t.z.t. (uiterlijk binnen 2 jaar) ook gepubliceerd zal worden. De vondsten komen daarna terug in Limburg in het Provinciaal Depot te Maastricht.
Het Streekmuseum zal in samenwerking met het Provinciaal Depot nagaan welke vondsten vervolgens tentoongesteld zullen worden in Elsloo. Gezien de grote belangstelling voor de Bandkeramiek wordt er reeds gedacht aan het houden van een informatie dag in Elsloo met voorwerpen, foto's en lezingen verzorgt door o.a. het Streekmuseum Elsloo en Archol. (Foto's Angela Coumans)
Gedurende de gehele maand augustus vinden er aan de Joannes Riviusstraat te Elsloo opgravingen plaats van een deel van een 7000 jaar oude nederzetting van de Bandkeramiek.
De Bandkeramiekers waren de eerste boerenbevolking in onze streken. Tot dan toe leefden de mensen hier als nomaden en jagers. Omdat de Bandkeramiekers verstand hadden van landbouw en veeteelt, hoefden zij niet meer rond te trekken en kon men zich vestigen in nederzettingen. Zij maakten aardewerk met daarop bandvormig ingekerfde versieringen. Daarom noemt men deze bevolking Bandkeramiekers. In Elsloo zijn eerder al meer dan 100 boerderijen gevonden, alsook o.a. een grafveld, veel werktuigen van vuursteen en aardewerk.
De opgravingen aan de Riviusstraat worden uitgevoerd door bureau Archol in opdracht van woningvereniging Maaskant Wonen. Archol is verbonden aan de Universiteit Leiden. De archeologen van Archol worden met het vele graaf en zoekwerk geholpen door een 30 tal vrijwilligers, veelal afkomstig uit Elsloo. Deze hebben zich aangemeld naar aanleiding van de oproep die in juli in de regionale media heeft gestaan.
In deze opgraving zijn wederom een aantal boerderijen ontdekt en er zijn meerdere gebruiksvoorwerpen gevonden. Ook heeft men een graankuil aangetroffen. In een dergelijke kuil bewaarde men het geoogste graan. Voor het grootste deel om te gebruiken als voedsel, maar ook als nieuw "zaaigoed".
Aan de hand van de grondverkleuringen zijn goed de plaatsen te zien waar de zware eiken palen van de boerderijen hebben gestaan. Door dit op de grond aan te tekenen en uit te graven ontstaat er een plattegrond van de boerderij, die een omvang had van ongeveer 7 bij 25 meter.
De geoefende ogen van de archeologen zien aan de hand van de verkleuringen van de grond wat aldaar in het verleden aanwezig is geweest. Zo heeft men tevens bij deze opgraving, min of meer bij toeval, de lokatie van een Romeinse houtskool oven gevonden.
Voor wie geïnteresseerd is in de opgravingen en deze zelf wil gaan bekijken, wordt er op zaterdag 18 augustus een open dag gehouden van 10 tot 16 uur. De archeologen van Archol zullen dan tekst en uitleg geven en voorwerpen laten zien die men gevonden heeft.
Het Streekmuseum Elsloo zal ter plekke een stand inrichten met een aantal voorwerpen van de Bandkeramiek uit de eigen collectie. Daarbij ook een houtskelet maquette van een Bandkeramiek boerderij, zodat de bezoekers zich een beeld kunnen vormen bij wat de archeologen en hun vrijwilligers hebben opgegraven.