Expositie Wielrennen aan de Maas
- Afbeeldingen | Bron: L1 ©
Vanwege de zeer grote belangstelling heeft het Streekmuseum besloten de tentoonstelling over wielrennen in het Maasland te verlengen tot 1 februari 2018.
Oud-wielrenners Henk Steevens en Bennie Keulen (nu perschef bij het team van Tom Dumoulin)
Veel oud-wielrenners, vaak met kinderen en kleinkinderen, wielerliefhebbers uit het hele land en meer dan 1500 andere belangstellenden hebben de tentoonstelling in het nieuwe gedeelte van het museum reeds bezocht en herinneringen opgehaald bij de beelden en souvenirs van weleer.
De herkenbaarheidsfactor bij de bezoekers is hoog en de verhalen van vroeger over de Tour de France, de Ronde van Elsloo, de A van Stein, de doorkomsten van de Amstel Gold Race, de Ronde van Limburg en de triatlon zorgen voor een geanimeerde sfeer in het museum.
Zo ook afgelopen zaterdag, de elfde van de elfde, toen de rasechte carnavalist Henks Steevens zijn vroeger pupil Bennie Ceulen samen met Maria Heijen, museumgids, een rondleiding gaf.
Bennie had tijd gevonden ondanks zijn drukke werkzaamheden als pr chef voor de ploeg van Tom Dumoulin om zijn oud-ploegleider te bezoeken. Hij stak zijn enthousiasme niet onder stoelen en banken en liet weten "een mooie en interessante expositie" gezien te hebben. Ook voor de rest van het museum had hij "veel complimenten"
De tentoonstelling is te zien gedurende de openingstijden van het museum op dinsdag, woensdag, donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur
Met dank aan Merel Visscher en Harry Heuts van De Limburger.
Op zaterdag 16 september is de tentoonstelling "Wielrennen aan de Maas" op bescheiden wijze officieel geopend door Henk Steevens.
Sjefke Janssen, Henk en Harie Steevens en (import Elslonaar) Jan Nolten hebben Elsloo onuitwisbaar op de wielerkaart gezet. Hier kunt u alvast een indruk krijgen >
Middels een vijftigtal foto's en memorabilia wordt aandacht besteed aan wielrenners uit de jaren '40, '50 en '60 die Elsloo en Stein nationaal en internationaal op de kaart hebben gezet. De tentoonstelling ondersteunt het initiatief van de werkgroep Domein Elsloo (onderdeel van Dorpsplatform Elsloo) om te komen tot een wielrennen-monument aan de Maasberg.
Ook L1 TV besteedde aandacht aan de expositie middels bovenstaande reportage.
Kampioenen als Sjefke Janssen, Jan Nolten en Harrie Steevens woonden in Elsloo. Foto's, fietsen en historische memorabilia herinneren aan die glorietijden in het wielrennen.
Volgens Hugo Luijten, voorzitter van het Streekmuseum, heeft dat opmerkelijke talent een geografische verklaring. "De dorpen langs de Maas waren heel lang afgelegen dorpen. Ze lagen met hun neus naar de Maas, en niet naar de dorpen daarachter. Dat betekent dat zich een eigen typische Maaslandse mentaliteit heeft ontwikkeld. Dat is een mentaliteit van aanpakken. Elsloo was niet al te rijk, dat betekent dat je nergens bang voor moet zijn, en hard moet aanpakken. Die onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen typeert de Maasstreek."
De voorzitter van het Streekmuseum pleit voor een wielermonument onderaan de Maasberg. "Iedere belangrijke Limburgs wielerstad heeft dat, wij hebben niets. Daarom ondersteunen we het initiatief van het Domein Elsloo om een wielermonument te plaatsen op de Maasberg".