Skip to main content

Opnieuw 4 boeken gratis te downloaden

Cover Meers Van moeras tot dorp No van Mulken 2018 1

In 2018 verscheen het boek "Meers, van moeras tot dorp" geschreven door No van Mulken. Meer dan 250 pagina's over de geschiedenis van Meers, met ongeveer 300 foto's en kaarten.
No van Mulken greep de kans om de herinneringen te ontfutselen aan de laatste generatie Meersenaren die "de goede oude tijd" in het dorp nog hebben meegemaakt. De auteur voelde 25 markante Meersenaren aan de tand, verklaart alle straatnamen en laat oorlogen, bokkenrijders, smokkelaars en processies nog eens de revue passeren.

Het boek is inmiddels helemaal uitverkocht. Om het voor het nageslacht te bewaren hebben wij het met toestemming van No van Mulken hier gratis ter lezing/download aangeboden. U kunt het boek (79 mb) HIER downloaden/lezen >

 

boek slide 01

“Op het netvlies gebrand” is een prachtig naslagwerk vol historische en nog nooit eerder gepubliceerde teksten en foto’s van de oorlogsjaren in Stein, Meers, Maasband en Elsloo.
Het bijna 500 pagina’s tellende boek geeft een uniek beeld van de oorlogsjaren tussen 1939 en 1945 in betreffende dorpen tijdens de Duitse inval, de bezetting en de bevrijding. De persoonlijke verhalen beschrijven het leven tijdens de oorlogsjaren op indringende wijze. Het boek kwam in 2020 uit ter herdenking van 75 jaar bevrijding van de gemeente Stein.
Het boek is uitverkocht. Om iedereen er van te laten genieten en kennis te vergaren is het online gezet. 

U kunt het boek (30 mb) HIER downloaden/lezen >

 

Maasvallei in stroomversnelling 2022 2
"De Maasvallei in een stroomversnelling" met als ondertitel: - de ontwikkelingen in Elsloo en omgeving tussen 1920 en 1940 - door streekhistoricus Guus Peters. De 400 exemplaren waren vlak na verschijning in mei 2022 helemaal uitverkocht.

In dit boek wordt de ontwikkeling en het leven in een typisch Maaslands dorp beschreven tussen 1920 en 1940. Een periode waarin de aanleg van de Staatsmijn Maurits in Geleen en de mijn Limbourg-Meuse in Eisden-Maasmechelen, de daarbij horende huisvesting van arbeiders en de aanleg van infrastructuur - zoals het Julianakanaal - zorgen voor een landschappelijke, economische, sociale en culturele omwenteling.

Om toch iedereen kennis over die periode te laten opdoen en te laten genieten van de inhoud, kunt u het boek (28 mb) HIER gratis lezen/downloaden >

 

Jo Cobben maakt dagelijks een wandeling in of rond Elsloo. Al lopend dwalen zijn gedachten altijd terug naar zijn jeugdjaren 1944 tot 1950, waaraan hij goede en leuke herinneringen heeft.

Om ook het Aelsers Plat te koesteren en voor het nageslacht vast te leggen, heeft deze auteur van "De Platte Aelsenaer" zijn verhalen in 't plat op papier gezet en in april 2022 in een boekje gebundeld onder de titel "Trampele in Aelse" 
Het boekje van ca 125 pagina's is voor slechts 10 euro te koop bij Historiehuis van de Maasvallei, zolang de voorraad strekt.

Voor het geval dat u achter het net vist, kunt u het boekje (35 mb) HIER gratis lezen/downloaden >