Skip to main content
erfgoed app faro

Nieuwe erfgoed-wandeling Elsloo

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com / Rivierpark Maasvallei ©

Met nieuwe erfgoedwandeling (her)ontdek je het Maasdorp Elsloo

Wie al eens een Limburgs Maasdorpje heeft bezocht (of er zelf woont), die weet dat de rijke geschiedenis van de Maasvallei er nog tastbaar is in de vele monumenten en dorpsgezichten. Na Oud-Rekem, Leut, Stokkem, Aldeneik en Kessenich is nu ook het Nederlandse Maasdorpje Elsloo te (her)ontdekken via de Erfgoedapp.

ErfgoedApp
De Erfgoedapp van FARO (steunpunt voor cultureel erfgoed in Vlaanderen) is een gratis, reclamevrije app die al in vele Vlaamse musea en stadscentra gebruikt wordt om erfgoed te ontsluiten. Je leest er korte tekstjes, scrolt door oude postkaarten, hoort verhalen vertellen of speelt filmpjes af over de omgeving. Heb je de Erfgoedapp geïnstalleerd, dan krijg je bovendien een melding als je in de buurt van een van de beschreven monumenten komt. De app werkt bovendien vlekkeloos in Nederland.

Geschiedenis Elsloo
De keuze om de geschiedenis van Elsloo ook in deze app te ontsluiten, is mee ingegeven door het groot aantal wandelaars en fietsers dat RivierPark Maasvallei ontdekt én daarbij de Maas oversteekt. Alleen al via de veertjes zijn dat zo’n 300.000 wandelaars en fietsers per jaar.

 

Wethouder Gina van Mulken van de gemeente Stein: “we willen met het gebruik van deze app zeker recreanten van de overzijde aansporen om eens een bezoekje aan de Nederlandse Maasdorpen te brengen. Via de Erfgoedapp ontdekt men op een eenvoudige manier meer over de geschiedenis van Stein, en in het bijzonder Elsloo. De erfgoedwandeling in Elsloo is een mooie aanvulling op andere routes en producten waarmee je ons erfgoed en natuurlijk schoon kan (her)ontdekken, zoals de route vol verwondering of de themaroutes van Stein als Hart van de Maasvallei. Het zijn allemaal verschillende ‘ingangen’ naar dezelfde inhoud: de rijke geschiedenis van de Maasvallei en haar dorpen”.

Elsloo ErfgoedApp 01

Benieuwd naar het verhaal achter klinkende namen als de Kapel aan de Kaak, de Slakmolen of het Verdronken kasteel? Ga dan vanaf dit voorjaar op pad met de app in Elsloo. Dat kan bijvoorbeeld vanaf de Rivierparking aan Terhagen, maar ook in het Historiehuis van de Maasvallei kan je terecht én krijg je bovendien nog een handig routekaartje mee. 

Meer te ontdekken
In de FARO Erfgoedapp vind je bovendien ook erfgoedwandelingen van Kessenich, Aldeneik, Stokkem, Leut en Oud-Rekem. Alles bij elkaar laten deze wandelingen het licht schijnen op ruim 55 bijzondere monumenten in het RivierPark Maasvallei.

Met dank aan
De erfgoedwandeling in Elsloo kreeg input van Marco Mariotti (‘Ooit aan de Maas’), Guus Peters (‘Historiehuis van de Maasvallei’), de medewerkers van de gemeente Stein en het team RivierPark Maasvallei, en werd ingelezen door toneelregisseur Jos Prop, die de verhalen op eigen Limburgse wijze tot leven wekt. 

De app is gratis te downloaden bij Google Play en in de App Store.

+ Meer informatie over Rivierpark Maasvallei ⇢