Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Boek over Catsop

De toekomst, een schaduw van het verleden, gepresenteerd in het zonnige heden

Boek-Catsop2Het boek 'Catsop de toekomst, een schaduw van het verleden, gepresenteerd in het zonnige heden' is te koop bij Drukkerij Knoben te Elsloo voor € 25,- Een bijzonder mooi en origineel geschenk voor onder de kerstboom.
De werkgroep verdient grote complimenten, want zowel qua inhoud als luxe uitvoering is dit boek een juweeltje voor elke lezer en boekenkast!

Het boek, uitgevoerd in full color drukwerk met harde kaft telt 180 pagina's, beschrijft in detail de historie van het landschap, de nederzetting Catsop en haar inwoners. Dit door de eeuwen heen tot aan de dag van vandaag. Het is een unieke weergave van de ontwikkeling van een agrarische nederzetting op de rand van het plateau van Schimmert tot een veelzijdige woongemeenschap. Naast de historische informatie met oude kaarten komen ook de huidige bewoners aan het woord aangevuld met veel oude en nieuwe foto's.
Een boek gemaakt van, voor en door de inwoners van Catsop. Al zullen andere lezers er ook het nodige plezier aan beleven.

Aansprekend lees- en kijkboek
Het is een mooi, lees- en kijkboek geworden waarin verleden en heden van Catsop weergegeven zijn, zodat wetenswaardigheden ook voor de toekomst vastgelegd zijn.
Geen wetenschappelijk verantwoord geschiedenisboek maar verhalend door de inwoners zelf en aangevuld met objectief geschiedkundig materiaal. 

Sfeerbeelden en mooie vormgeving
Naast vele wetenswaardigheden over het verleden staan er prachtige sfeerbeelden in. Dit alles in een mooie vormgeving die past bij deze tijd. Er staan veel (oude) foto's in het boek met daarbij korte ondersteunende teksten waarbij onder andere thema's aan de orde komen als; de historie en het ontstaan van Catsop, leefomstandigheden, arbeid en leven op de boerderij, geloof, kunst, cultuur en het verenigingsleven. Een boek dat je graag en met trots iemand cadeau zou willen geven en dat je ook regelmatig uit je eigen boekenkast ter hand neemt.

Bijdrage aan historisch besef
Catsop kent een lange geschiedenis. Haar (geologisch) ontstaan en achtergrond biedt een goede mogelijkheid tot het vastleggen hiervan, waarbij de geschiedenis en ervaringen van haar inwoners richtinggevend zijn. Door de eigen inwoners aan het woord te laten wordt de diversiteit en veelvormigheid van onze gemeenschap onderstreept waarbinnen ruimte voor elkaar wordt geboden. In een tijd waarin we geconfronteerd worden met verschillende brandhaarden in de wereld ontstaat het besef eens te meer hoe belangrijk pluriformiteit is. Het boek maakt het mogelijk het verleden voor onze (klein)kinderen vast te leggen waarbij historisch besef ertoe bijdraagt dat onze jeugd het leven in het heden weet te waarderen.