Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Kinderroof toen en nu

  • Afbeeldingen | Bron: Bundesarchiv, Bild 146-1973-010-11 / CC-BY-SA 3.0 DE (embedded) ©

Sinds het Oekraïne is binnengevallen heeft Rusland duizenden kinderen meegenomen. De Russen zeggen dat de kinderen goed verzorgd worden en dat ze beschikbaar zijn voor Russische adoptie.

Maar het Internationaal Strafhof ziet deze deportaties terecht als een oorlogsmisdaad. Het heeft Poetin aangeklaagd voor onwettig transport en deportatie van kinderen.

Met Poetin herhaalt de geschiedenis zich. De Nazi's gingen hem voor met hun systematische kinderroof in Polen en andere veroverde gebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De schattingen lopen uiteen van 20.000 tot 200.000 kinderen die door de Duitsers vaak letterlijk uit de armen van hun moeders werden gerukt. Een schamele 10% keerde na de oorlog terug naar hun ouders. De rest woont nu als 80-plusser in Duitsland, al dan niet op de hoogte van hun herkomst.... of heeft ondertussen het geheim het graf mee in genomen.

Overigens zijn er in de geschiedenis veel meer voorbeelden van systematische kinderroof te vinden, o.a. in het vroegere Ottomaanse (Turkse) Rijk.

 Meer over de kinderroof tijdens WOII

+ Lebensborn ⇢

+ Kinderen als geschenk voor de Führer ⇢

+ De wiegjes van Lebensborn ⇢

+ Nieuwe sancties voor Rusland om kinderroof ⇢


Afbeelding: historiek.net (embedded)

Kinderen voor Führer en vaderland

‘De Reichsführer verwacht niet bepaald dat je nu onmiddellijk, daar in het vroegere Polen, trouwt. Maar hij dringt er wel op aan dat je tijdens de lente een ernstige inspanning levert om een bruid te vinden. Tegen eind mei verwacht hij dat je verloofd bent’.

Lees verder op historiek.net ⇢