Skip to main content

Filmbeelden bevrijding september 1944

  • Afbeeldingen | Bron ©: YouTube

In deze film zien we zeer interessante beelden van de stad Maastricht, net na de bevrijding. De arrestatie van collaborateurs, scènes bij het politiebureau, enorme schade aan bruggen en steden langs de Maas, Duitse krijgsgevangenen en veel beelden van Maastricht tijdens de daaropvolgende winter.

Volgens het Amerikaanse 117th Regimental Combat Team werd het dorp Mesch in Zuid-Limburg als eerste bevrijd op 12 september 1944. Dit was precies 90 dagen na D-day en hevige gevechten in de Belgische Ardennen. De Amerikanen trokken verder naar de stad Maastricht, die twee dagen later, op 14 september 1944, werd bevrijd. In de daaropvolgende dagen stokte de opmars van de geallieerde troepen.

Van 17 tot 25 september 1944 vond Operatie Market Garden plaats, waarbij een poging werd gedaan om de Rijnbrug bij Arnhem in te nemen. Deze operatie mislukte, wat uiteindelijk resulteerde in een patstelling in de daaropvolgende winter, waarin Nederland werd verdeeld tussen het door de Duitsers bezette noorden en het bevrijde deel ten zuiden van de belangrijkste rivieren: Rijn, Maas en Waal. Die winter staat algemeen bekend als de "Hongerwinter" waarin veel mensen in het Noorden honger leden en minstens 20.000 mensen stierven als gevolg daarvan.

Het duurde tot begin maart 1945 voordat het resterende deel van Limburg werd bevrijd, waaronder de steden Venlo en Roermond.  

Film is oorspronkelijk in zwart-wit maar werd later digitaal ingekleurd.


+ Kijk hier naar deze special uit 2019: 1944 Bevrijding Zuid-Nederland ⇢

+Kijk hier naar een 34-delige serie over WOII ⇢ 34-delige serie over WOII ⇢