Ruilmiddag plaatjes wordt vervolgd
- Afbeeldingen | Bron ©: AH/Linders
Woensdagmiddag 7 mei was het een drukte van belang in het Historiehuis van de Maasvallei om alle plaatjes voor het historische fotoboek van Stein bij elkaar te krijgen.
Het was een gezellige sfeer en men hielp elkaar om de ontbrekende kaartjes te vinden. Maar er werd ook tijd ingeruimd voor een praatje met bekenden of tot vandaag onbekende dorpgenoten.
Het museum bewaart de grote hoeveelheid plaatjes nog tot en met donderdag 15 mei.
U kunt in het museum nog plaatjes komen uitzoeken op donderdag 8 mei, dinsdag 13 mei, woensdag 14 mei en donderdag 15 mei 's middags van 13.00 tot 16.00 uur
Een canard is een verzonnen krantenbericht, oftewel: nepnieuws. Dergelijke verhalen zijn tegenwoordig populair en berucht. De satirische website De Speld leeft van verzonnen nieuwsberichten en op Facebook zijn speciale teams actief om zogenaamd ‘nepnieuws’ te bestrijden.
Op dinsdag 13 mei zal Guus Peters een lezing verzorgen over de Staatsmijn Maurits die in productie was tussen 1926 en 1967. Aanvang 19.30 uur en gratis entree.
Aanvang 19.30 uur. Deze lezing is VOLGEBOEKT.
De Staatsmijn Maurits, ooit de grootste en modernste mijn van West-Europa, was van grote invloed op de ontwikkeling van Geleen en de omliggende regio. Hoewel ze slechts iets meer dan vier decennia in gebruik was, heeft deze mijn een blijvende indruk achtergelaten op Limburg en haar inwoners. De opkomst en ondergang van deze mijn markeren een cruciale periode in de economische en sociale geschiedenis van Zuid-Limburg.
Privémuseum D’r Bickel in Stein heeft zondag 25 mei haar jaarlijkse Open Dag, dit jaar met als thema "De Mijnsluiting"
De open dag duurt van 10.30 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk.
Alle 13 Nederlandse steenkolenmijnen worden die dag extra in het zonnetje gezet met niet eerder vertoonde spullen in het museum. Elke mijn zal door een instantie of oud-mijnwerker, die je er alles over kan vertellen, worden vertegenwoordigd.
Op deze dag biedt het museum ook de 𝘂𝗻𝗶𝗲𝗸𝗲 mogelijkheid om digitale mijnkaarten te bekijken onder jouw woonplaats. Dit is nog nooit eerder mogelijk geweest!
Hiernaast zijn ook nog o.a. te zien: -Foster Stoom -TSVL -Math Steps -Modelbouw Bert Senden -Barbaraverzameling Wiel Miseré -Mijnstreekboeken -D'r Lampist (Lampenreparatie) -Inzage tot digitale mijnkaarten -Chemelot -Sitech
Om deze open dag extra succesvol te maken, zoeken we nog steeds oud-mijnwerkers & persoonlijke spullen die we deze dag in bruikleen mogen lenen.
Rond 1900 wagen duizenden Nederlanders de tocht over de oceaan op zoek naar een beter bestaan. Gelukszoekers heten ze nu, toen werden het landverhuizers genoemd. De zesdelige Andere Tijden-serie Landverhuizers vertelt het verhaal van Nederlandse pioniers die aan het begin van de vorige eeuw in Amerika, Canada en Argentinië neerstreken. Zijn ze volledig ingeburgerd of blijft er nog altijd een hang naar het land van oorsprong? Kijk de serie vanaf 30 april bij NTR op NPO2 of via NPO Start.
+ Andere Tijden: Landverhuizers ⇢
+ Centrum voor Familiegeschiedenis over emigratie ⇢
+ Zoek emigranten in Nationaal Archief ⇢
Op de foto onder: Het is 1955. De schoenhersteller M.G. Stalenberg scheepte zich met vrouw en 14 kinderen in op de "Johan van Oldenbarnevelt" om van Amsterdam naar Australië te emigreren. (Fotograaf Onbekend / Anefo / Nationaal Archief CC0)
Heuvelland TV zendt via YouTube een serie uit over de Tweede Wereldoorlog in de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten.
De beelden bestaan grotendeels uit archiefmateriaal uit het hele land, maar er zijn ook opnamen uit Maastricht te zien.
Het gaat vooral om de verhalen van ouderen die de oorlog nog hebben meegemaakt.
Uiteraard zijn deze herinneringen aan het dagelijks leven in de oorlog vergelijkbaar met die van de inwoners van Elsloo en de andere dorpen langs de Maas.
De serie wordt regelmatig aangevuld met nieuwe afleveringen.
+ Kijk hier naar de serie op Heuvelland TV ⇢
Het is hoog zomer en langs de gemeenschappelijke Maas in Meers is de ruige riviernatuur, beheerd door Natuurmonumenten, al goed in ontwikkeling en optimaal te beleven. Hier kun je eindeloos struinen en genieten van een bijzonder landschap dat continu in beweging is. Geniet van een landschap waar water, grindoevers, struiken, ooibossen met open plekken, bloemen, kruiden en grassen elkaar afwisselen. Onze Maasverkenner dompelt je onder in de bloemen-, planten- en kruidenpracht.
Praktisch
Zondag 8 juni 2025
Start bij Rivierparking Meers (Kloosterstraat, 6181 Meers). Tijd: vanaf 14 uur. Kosten: volwassenen 5 euro en kinderen 3 euro.
Bij slecht weer kan het modderig zijn. Wandelschoenen of laarzen zijn dan aangeraden.
Wist je dat? Elke 2de zondag van de maand staat een MaasVerkenner klaar in één van de toegangsdorpen om je mee op pad te nemen naar enkele bijzondere plekjes in het RivierPark Maasvallei.
Op 16 september 2025 is het 90 jaar geleden dat het Julianakanaal werd geopend. In dat kader zal Guus Peters op donderdag 18 september een presentatie over 90 jaar Julianakanaal verzorgen in het Historiehuis van de Maasvallei. Daarbij zullen veel unieke foto's te zien zijn, waaronder de recent aan het Historiehuis geschonken fotocollectie van de familie Van der Salm uit Maassluis.
Aanvang 19.30 uur en de entree is gratis.
Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, vandaar dat reserveren noodzakelijk is!
Aanmelden via mariannevankan@gmail.com ⇢
Hierboven een korte film over de openstelling van het kanaal op 16 september 1935, in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en prinses Juliana.
Bijna 10 jaar nadat prinses Juliana de eerste schop in de grond had gezet, werd het Julianakanaal op 16 september 1935 in bijzijn van prinses Juliana feestelijk geopend. De Commissaris van de Koningin sprak over het belang van het Julianakanaal voor de provincie: “Slechts zelden is in Limburg een openbaar werk tot stand gebracht, dat voor de economische ontwikkeling van deze landstreek van zoo groot belang was als de aanleg van het Julianakanaal en de aanleg der hiermede verband houdende havenwerken.” Prinses Juliana opende het kanaal officieel door met een druk op een knop de sluisdeur bij Limmel te openen. Om 12 minuten over drie was het Julianakanaal officieel geopend. Vervolgens werd een boottocht gemaakt over het Julianakanaal. Op de foto hieronder passeert de koninklijke boot Elsloo; het hele dorp viert feest en zwaait enthousiast naar Prinses Juliana en Koningin Wilhelmina.
Wat men dan nog niet weet...nog geen 5 jaar later, op 10 mei 1940 is de brug opgeblazen voordat de binnenvallende Duitsers die kunnen innemen.
Het graafwerk gaat beginnen, links de Maas en de huizen Op de Berg, links naast de kerk, verdwijnen eerdaags.
De gemeente Stein oganiseert elke maand het Cultuurcafé, een gratis bijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en erfgoed.
Op dinsdag op 15 april 2025 werd in dat kader aandacht geschonken aan het thema "Musea"
Plaats van handeling was het Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo.
Na het openingswoord van Daniëlle Wauben, cultuurcoach van de gemeente Stein, was het de beurt aan twee "museumfanaten" uit de gemeente Stein.
Geschiedenis Maasvallei
Streekhistoricus en Aelsenaer Guus Peters vertelde waarom en hoe het vroegere Streekmuseum "De Schippersbeurs" zich ontwikkelde tot het huidige Historiehuis van de Maasvallei. Daarna presenteerde hij een ingekorte versie over de geschiedenis van de Maasvallei. Guus onderzoekt de sociale en (cultuur-)historische achtergronden van dorpen, wegen, landschap, Maaslopen én bewoners in en rond het (Grens)Maasdal.
Mijnverleden
Daarna vertelde Pascal Claessens van privémuseum D’r Bickel ons zijn enthousiaste verhaal over hoe hij als jongeling interesse kreeg in het Mijnverleden en hoe zijn hobby in korte tijd uit de hand liep. Hij heeft in 2020 zijn droomlocatie in onze gemeente gevonden waar hij nu sinds enkele jaren (omringd door een jong en enthousiast team) al duizenden bezoekers heeft verwonderd met zijn grote verzameling mijnspullen.
De bezoekers zaten nog net niet buiten.... Tussendoor en bij het napraten werden de aanwezigen verrast op een drankje en heerlijke hapjes.
Kortom, de bezoekers, gemeente en de musea kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde avond!
Twee prachtige fietslussen die starten bij Bandkeramiekcentrum Moerveld in Moorveld (Geulle) en die u langs Bandkeramische plekken voeren.
Fietsroute Lus 1
Met deze route fiets je door het gebied waar archeologen in de afgelopen eeuw heel veel vondsten hebben gedaan uit de tijd van de oerboeren, zoals de Bandkeramiekers ook wel genoemd worden.
In de tijd van de Bandkeramiek hebben hier eeuwenlang tientallen kleine nederzettingen gestaan. Dit is lus 1 van De oerboer route, de museumroute. Je fietst langs verschillende bijzondere musea (o.a. Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo) waar je de vondsten uit de tijd van de Bandkeramiek met eigen ogen kunt zien.
Wat aten ze? Hoe zagen ze eruit? Hoe begroeven ze hun doden? De route gaat merendeels door stedelijk maar ook door groengebied. Lees verder en download de Lus 1 route op Visit Zuid-Limburg ⇢
Fietsroute Lus 2
Deze fietsroute houdt zich niet aan de landsgrenzen, want je fietst zowel door Nederland als België. Het veerpontje tussen Geulle (NL) en Uikhoven (BE) zet je gratis over de Maas.
Archeologische vondsten toonden aan dat de oerboeren meestal hoog en droog boven op de plateaus woonden. Maar hier in dit gebied bleek dat niet altijd het geval…
Tegenwoordig ziet deze regio er totaal anders uit dan in de tijd van de oerboeren. Toen meanderde de Maas nog overal vrij door het landschap.
Onderweg fiets je door groen gebied en veelal langs het water van het Albertkanaal of de Maas in het RivierPark Maasvallei. Ook bezoek je tijdens deze route het historisch centrum van Maastricht. Lees verder en download de Lus 2 route op Visit Zuid-Limburg ⇢
We vinden het fijn als u bijzondere oude gebruiksvoorwerpen, foto's, kledingstukken en andere cultuur-historische zaken aan het museum wilt schenken.
Maar maak daarvoor eerst een afspraak zodat we kunnen beoordelen of uw gift in onze collectie past. Vaak hebben wij al soortgelijke items in de collectie. Wij kunnen overigens ook niet alles tentoonstellen en onze opslagruimte is beperkt. Kortom, we zijn op dit gebied -noodgedwongen- best wel kieskeurig. Maar als uw spulletjes heel bijzonder zijn, dan krijgen ze in ons museum ook een beste plek!
Helaas komt het ook voor dat mensen gewoon spullen voor de deur zetten...zonder afzender. Dat is echt niet de bedoeling!
Sowieso dient er voor elke schenking een overdrachtsformulier ingevuld te worden. Maar daarnaast zijn het ook vaak spullen waar wij als museum niks mee kunnen of al in onze collectie hebben. In dat geval rest niets anders dan de gang naar kringloop of milieustraat. Terwijl menige Elsloonaar blij zou zijn met bijvoorbeeld een oud schoolbankje, antiek poppenhuis, hoed van overgrootvader, emaille vergiet of wat dan ook...
Dus vriendelijk verzoek om eerst altijd contact op te nemen als u oude spulletjes wilt schenken: bel 046 437 6052 of mail naar info@historiehuismaasvallei.nl