Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.
  • Afbeeldingen | Bron ©: Historiehuis van de Maasvallei
Hoe zag de flora en fauna van de museumtuin er vroeger uit?


Ansichtkaart uit 1966 

Op deze foto uit 1966 is te zien dat er toen geen enkele boom in de museumtuin stond. Wel op de naastgelegen percelen, maar die bomen zijn inmiddels omgezaagd.

De tuin bestond voornamelijk uit laag struikgewas en een heg. In het verleden is dit stukje (ongeveer 200 m2) gebruikt als onderdeel van een huiswei en als moestuin.  Wat betreft het aangezicht van de historische dorpskern in en rond de tuin is op de foto goed zichtbaar dat er toen diverse bouwsels in de tuin stonden, zoals een bakoven en een "sjop" oftewel schuurtje.

De nieuwbouw zal straks veel minder zichtbaar zijn dan deze bouwsels toen. Dat komt door de groenbegroeiing van het dak van de nieuwbouw en vanwege het feit dat de dakhoogte (op een klein deel aan de voorkant na) geheel zal "wegvallen" onder het tuinniveau.
Lees/download hier het complete uitbreidingsplan waarin opgenomen diverse tekeningen die een beter beeld geven hoe het straks komt uit te zien. De geplande nieuwbouw van het museum valt tussen de bestaande bebouwing nauwelijks op. Ten opzichte van het huidige beeld zal de entreewand van de nieuwbouw nagenoeg de enige wijziging zijn, maar die komt in de plaats van de bestaande binnenplaats-tuinmuur die tussen 1975 en 1980 is gebouwd.