Skip to main content

De landbouw

  • Afbeeldingen | Bron: wikimedia rechtenvrij, YouTube ©

Luister hier naar de (verkorte) Nederlandse tekstversie van deze pagina.


+ 1. Maak hier  uw keuze in welke andere taal u onderstaande tekst wilt lezen of beluisteren. Nederlands is de standaardtaal; die hoeft u niet te kiezen.

+ 2. Klik hieronder op de play-button om de gehele tekst in uw gekozen taal te laten voorlezen. Dezelfde knop kan ook gebruikt worden om het voorlezen te stoppen:
{Play}

De landbouw 

Een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid was de landbouw. In de Maasdorpen kende men weliswaar ook enkele grote boerderijen met dienstvolk en paarden, maar het grootste deel van de bevolking had een bedrijfje dat te klein was om een gezin te onderhouden. 

Wat overbleef na eigen gebruik kon men verkopen op de markten in Sittard of Maastricht. Ook misoogsten en veesterfte als gevolg van ziekten beperkten de inkomsten Als bijverdienste vond men seizoenswerk als brikkebekker of als boerenknecht in Duitsland. 

Door import van goedkoop graan uit de Verenigde Staten en Canada in de jaren 20 van de vorige eeuw leverde het boerenbedrijf nog minder op en moesten velen op zoek naar andere broodwinning. Wel werd het bedrijf, dat generaties in de familie was geweest aangehouden. In de jaren 30 tijdens de grote crisis hebben velen hun grond en vee verkocht en hun heil gezocht in de mijnindustrie.

Foto hieronder: de ploeg wordt getrokken door ossen - 1930 wikimedia rechtenvrij

wiki Ploeg met zes ossen 1930